Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, critică propunerile unor „politicieni maghiari cu o retorică naţionalistă extremistă” privind autonomia pe criterii etnice, spunând că România va menţine modelul european de protejare a minorităţilor, fără „insule” pe teritoriul ţării.

Prezent la Nădlac, în judeţul Arad, la un eveniment dedicat împlinirii a 210 ani de la apariţia slovacilor în zonă, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a vorbit, atât în discursul de la eveniment, cât şi într-o conferinţă de presă, despre buna convieţurire dintre români şi slovaci, dar a criticat propunerile unor maghiari privind autonomia teritorială.

Corlăţean a spus că, potrivit rapoartelor Consiliului Europei, România a îndeplinit toate angajamentele privind respectarea drepturilor minorităţilor, „ceea ce nu este un lucru foarte des întâlnit la nivel european”.

„Nu segregare, nu conflicte şi tensiuni etnice, nu acceptare de aşa-zise formule privind autonomii pe criterii etnice, insule într-o ţară (…) Lucrurile astea încalcă flagrant standardele europene în materie şi ceea ce avem de gând să facem e să nu facem, să nu urmăm aceste propuneri care vin din partea unor minţi foarte înfierbântate pe criterii naţionaliste interne. Ci, dimpotrivă, să ducem mai departe acel model european al României de protejare a minorităţilor”, a spus Corlăţean.