Eu ştiam de când eram copil că dacă vrei să schimbi o bacnotă în bani mai mărunţi sau una veche pe una nouă mergi la bancă sau la CEC.

Iată că, în vremurile de azi, de capitalism sălbatic, e o problemă să schimbi leii naţionali la BT, în Cluj-Napoca. Aveam la mine o bacnotă de o sută de lei şi am dorit să o schimb în două bacnote de 50 de lei pentru a da una dintre acestea la cineva pentru o datorie. Am zis să nu intru la covrigăria de pe str. Napoca, nici la magazinul de clătite de pe str. S. Micu, ci la ditamai  sediul BT de pe colţul str. Napoca, cu str. Republicii. Aici surpriză! Casiera îmi spune că nu îmi poate schimba bacnota dacă nu am cont deschis la BT. Am rămas stupefiat. Tot sistemul meu de valori bancare a fost dat peste pe cap. Cum să nu poţi schimba o amărâtă de bacnotă la bancă?

– Cont la BT nu am… i-am spus şi domnişoara a dat din cap că nu poate schimba bacnota. Când mi-am ieşit din stupoare i-am arătat casieriţei cardul galben de salariu care e la BT. Atunci, aceasta acrită mi-a schimbat bacnota de 100 de lei în două de 50 de lei.

Doamne mi-am spus îngândurat la plecare: Ce bancă mai este şi BT, dacă în plin centru capitalei economice a Ardealului e o problemă să schimbi o amărâtă de bacnotă de o sută de lei, dacă nu ai un cont deschis? Vai şi amar!

Ionuţ Ţene