Azi, în drum spre şcoală şi grădiniţă, ca să-mi duc fetele, am văzut cohorte de elevi pe străzi îmbrăcaţi în fantome, vrăjitoare, vampiri, spiriduşi şi cu dovleci, cu figură de mort, în mână. Aşa mi-am adus aminte că pe 31 octombrie şi 1 noiembrie se sărbătoreşte Halloween-ul, o veche sărbătoare celtică dedicată morţii şi diavolului. Se pare că azi şi mâine elevii clujeni nu vor face şcoală, ci se vor ocupa de magia morţii cu sprijinul şi binecuvântarea profesorilor şi directorilor. Halloween-ul e o sărbătoare de sorginte păgână şi satanistă importată din SUA în Europa şi care, după 1990, a devenit una semioficială în şcolile din România. Am aflat de la colegi şi părinţi că profesorii obligă elevii să vină echipaţi în vampiri şi fantome, să ţopăie în jurul unor dovleci sub formă de cap de mort, cu lumânări aprinse, pentru a invoca spiritele rele. Ce nu ştiu profesorii români este faptul că această sărbătoare satanistă a fost interzisă în şcolile americane, datorită faptului că inspira elevii pentru a îşi ucide colegii. În ultimii ani, datorită asasinatelor din şcolile americane, departamentul de stat a recomandat directorilor de şcoli să se evite sărbătorirea Halloween-ul în incinta unităţilor de învăţământ. S-a constatat ştiinţific că elevii americani participanţi la aceste celebrări publice ale morţii şi Satanei devin violenţi, fiind predispuşi la crimă. Mai mult, începând din anul 2003, Kremlinul a interzis Halloween-ul în şcolile de pe teritoriul Federaţiei Ruse. Ministerul Educaţiei din Rusia a declarat că decizia este motivată de faptul că această sărbătoare este „în contradicţie cu natura instituţiilor de învăţământ, tulburând mintea şi afectând sănătatea spirituală şi morală a elevilor”, concluziile sale fiind împărtăşite de o serie de psihologi şi psihiatri consultaţi pe această temă.
Consider că o campanie iniţiată de Inspectoratele Şcolare Judeţene pentru interzicerea manifestărilor păgâne şi satanice de Halloween în unităţi de învăţământ româneşti se impune pentru a nu se tulbura minţile elevilor, destul de crude, cu invocarea spiritelor morţilor, vampirilor şi diavolului, şi a se ajunge ca în SUA, unde crimele în şcoli au ajuns la cote alarmante, în urma acestei sărbători care celebrează moartea. Elevii trebuie să sărbătorească viaţa şi Învierea, să participe la sărbători care promovează binele, frumosul şi adevărul, nu întunericul şi vampirii, cu grave consecinţe pentru dezvoltarea psihologică a acestora, pe viitor, care pot duce la crimă. Şi profesorii, cu ameninţarea sancţiunilor de către inspectoratele şcolare judeţene, ar trebui să fie mai responsabili şi să nu incite elevii să celebreze vampirii, spiriduşii şi morţi în unităţile de învăţământ, pentru că părinţii îşi trimit copiii la şcolă să înveţe carte, nu să-l invoce pe Satana.
Ionuţ Ţene
15 comentarii la “De ce Inspectoratele Şcolare Judeţene trebuie să interzică Halloween-ul în şcoli”
Din păcate, milioane de oameni care se declară „creştini“ şi chiar împotriva satanismului, au ajuns să creadă cu naivitate că nu este nimic rău în aceste „distracţii nevinovate“. Realitatea este însă cu totul alta. Halloween este o invocare a maleficului.
Biserica, slăbită enorm în ultimele decenii, a obosit să se mai lupte cu Halloween-ul, acceptând în mod aberant evenimentul ca pe o sărbătoare distractivă, adresată chipurile, culmea prostiei, în special copiilor, tocmai cei mai lipsiţi de apărare şi de discernământ… Cea mai bună dovadă că este vorba de un eveniment ocult, abject şi inspirat de forţele întunericului este acela că însuşi „părintele“ modern al „bisericii lui Satan“, tenebrosul şi terifiantul Anton Szandor LaVey, obişnuia să spună că Halloween este una dintre cele mai mari sărbători în calendarul satanic.
„Elevii trebuie să sărbătorească viaţa şi Învierea” – serios? nu cumva pe 1 noiembrie, o buna parte din romani celebreaza ziua mortilor? dar inchinarea la moaste nu cumva „invoca spiritul mortilor”? sau daca ii in scop religios atunci are legitimitate divina? hai sa nu fim ipocriti…
An de an, copii sunt instruiţi, încă de la grădiniţă, cum să -si confecţioneze garderoba de Halloween, alcătuită din pelerine, coarne de draci, coifuri de vrăjitoare, măşti groteşti, costume cu capete de fiare, mumii, schelete. Educatoarele ne învaţă copii să-i pictăm feţele cât mai odios, mulţi dintre noi purtând pe frunte cruci răsturnate. Ni se spune că totul este o glumă, dar să fie oare aşa?!
Cu sufletele copiilor nu-i de glumit, dragi părinţi! Opriţi acest joc periculos de-a moartea, stimaţi educatori! Vă rugăm, nu-i mai deghizaţi în demoni!
Domnilor inspectori şcolari, domnilor profesori! Nu transformaţi şcoala în platou de filmare pentru producţii horror! Sunteţi creştini, urmaşi ai unor oameni care s-au jertfit pentru ţară! Nu le întinaţi memoria, nu pătaţi obrazul ţării, implicând cele mai curate şi mai nevinovate fiinţe în manifestări care nu au nimic de-a face cu tradiţiile şi credinţa neamului nostru şi nici cu procesul instructiv-educativ. Menirea dumneavoastră este aceea de a forma caractere, nu de a le deforma, schilodind sufletele copiilor după măsura unui pat al lui Procust, impus de puteri străine. Căci pentru fiecare suflet distrus în acest fel, veţi avea cu toţii de dat un răspuns.
Un alt panseu à la Țene, care asociază Halloween-ul cu satanismul, uitând că Diavolul este o creație a creștinismului care a preluat la greu tradiții indo-europene și le-a îmbinat în propria sa cultură; Diavolul este Hades la origine, așa cum Sf. Gheorghe vine din Cavalerul Trac care ucide balaurul, Sf. Fecioară Maria vine de la cultul Athenei Parthenos(cea veșnic fecioară), îngerii de la amorași(sau Cupidon), etc.
E vorba de o sărbătoare curat indo-europeană, moștenită de englezi de la celți, dedicată spiritelor morților care cutreieră lumea în noaptea de 31 octombrie; ceva asemănător am moștenit și noi de la traci, tradițiile s-au păstrat până în sec. XX în comun(și în contradicție) cu sărbătoarea Sf. Andrei, când românii alungau aceste spirite cu usturoi și cântece specifice. Populația americană de origine engleză și irlandeză a continuat tradiția Halloween-ului ca orice altă sărbătoare, până când s-a transformat într-un kitsch comercial exact ca celelalte(Crăciunul, cu precădere), fiind golită de orice semnificație reală.
Că nu are ce căuta în România -mai ales în școli- e de la sine înțeles! Dar cine are interesul să promoveze Halloween-ul în acest hal, în țări complet străine de această sărbătoare, golit de conținut și impregnat cu un caracter comercial-imbecilizator? Adevărații barbari și păgâni, urmașii khazarilor, cei care vor să distrugă tradițiile și culturile naționale, să dizolve popoarele lumii într-o masă docilă de mancurți și imbecili care să-i slujească fără a pune întrebări.
LIPSA CREDINTEI, CULTURII , SNOBISMUL SI SUPUNEREA LA ORICE STRAIN DE ADEVARATELE VALORI SPIRITUALE ,ESTE INCEPUTUL DEGRADARII ,INSTRAINARII DE SENSUL ADEVARAT AL EVOLUTIEI OMULUI CARE SE VREA,, PREA RECENT" , CAZUT IN abisurile primejdioase (IN NEBULOASA PIRAMIDEI INTOARSE)…ZOMBIZAREA , STIMATI PARINTI SI STIMATE AUTORITATI NU A CARACTERIZAT NICIODATA SCOALA ROMANEASCA , TRADITIILE EI SANATOASE SORBITE DIN PUTEREA LUMINII. AFIRM CU CERTITUDINE ACESTEA ,DUPA 50 DE ANI DE SCOALA. TREBUIE SA REFUZAM MANIFESTARILE DE TURMA, DE INCHINARE LA TOT CE VINE , DE A RENUNTA LA CONDITIA DE PARINTE , CARE-SI INDRUMA COPILUL LA BINE . EDUCATIA ESTE ADEVARATA ,DACA ESTE O OPERA DE RECIPROCITATAE PE BAZA UNEI ADEVARATE IUBIRI SPRE INALTAREA SPIRITUALA.
De la o vreme, românii preiau unele obiceiuri, din afară, care nu au legătură cu modul lor de viaţă. Avem obiceiuri de invidiat, şi multe. De ce să nu le respectăm pe ale noastre? Nu să fie interzise cele din afară, dar nu e cazul să fie institunaţionalizate. Eu am văzut în America, şi nu m-au încântat. Mă rog, copiii noştri au tendinţa spre jocuri, comportament ieşit din comun.Horror. Nu trebuiesc încurajaţi.Doamne, când vor şti românii ce vor, cu adevărat?
Marco, „pe 1 noiembrie” e „ziua mortilor” la romano-catolici si la reformati. La romanii ortodocsi,care sunt marea majoritate intre romani, nu e „ziua mortilor” la aceasta data. E drept ca in unele zone din Ardeal, Banat, Crisana, Maramures, unde romanii traiesc alaturi de romano-catolici si reformati, „celebreaza” si ei, din nestiinta, s-au ca sa nu fie mai prejos decat ceilalti, sa nu zica ceilalti ca, uite, romanii nu-si cinstesc mortii (adica nu „celebreaza” ziua lor). Mi se pare exagerat sa spui ca „o buna parte din romani celebreaza…”,cand, de fapt, partea care „celebreaza” e mai mica decat cea care nu „celebreaza”. „O buna parte din romani celebreaza ziua mortilor” in alta zi a anului si nu o numesc asa.
„sau ca sa nu fie…”, scuze pentru „s-au”, se mai intampla.
@Viorel Florian http://www.crestinortodox.ro/editoriale/mosii-toamna-pomenirea-mortilor-97519.html
respectiv: http://www.crestinortodox.ro/liturgica/viata-liturgica/pomenirea-mortilor-70696.html
ideea nu consta in forma ci in fond. si da, acest lucru este de sorginte pagana, toate celelalte religii doar il copiaza, individualizat.
Draga marco pe data de 3 noiembrie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor. Pomenirea din aceasta zi, este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de toamna. Tinand seama ca nu stim unde se afla cei morti, ne rugam atat pentru cei din iad, cat si pentru cei din rai
]n spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi”. Cuvantul “mosi” vine de la “stramosi”, si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul “mosi” sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din zilele de Mosi amintim: “Mosii de primavara” (de Macinici), “Mosii de vara” (sambata dinaintea Rusaliilor), “Mosii de toamna” (in prima sambata din luna noiembrie), “Mosii de iarna” (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).
@iustina n-as vrea sa mai polemizez niste chestiuni de doctrina care oricum nu s-au rezolvat de aproape 2000 de ani si nici nu cred ca o sa se rezolve vreodata, dar cateva intrebari retorice – odata ajuns in iad, la ce il mai ajuta rugaciunile? mai are sansa acel suflet sa fie salvat? atunci de ce sa ne mai chinuim sa ajungem din prima in rai daca oricum putem avansa din iad in rai?
– daca se afla in rai, de ce sa ne mai rugam pentru acel suflet, cred ca noi, cei in viata, avem nevoie de rugaciune, noi tindem sa ajungem in acel loc numit rai, ei sunt deja acolo.
De ce noi ortodocşii ne rugăm ptr. Cei morţii?
1. Ptr. Că îi considerăm adormiţi şi nu morti, lucru care ne face să putem fi în comuniune cu ei prin Hristos, în biserică.”Pentru că într-un Duh ne-am botezat noi toţi, ca să fim un singur trup, fie iudei, fie elini, fie robi, fie liberi, şi toţi la un Duh ne-am adăpat”( I Cor. 12, 13) . Moartea trupeasca nu-i desparte insa pe crestini de Hristos. Chiar si dupa moarte, ei raman uniti cu Hristos, ca membre vii ale bisericii, care este Trupul Sau, iar prin Hristos ei continua sa ramana in stransa legatura si comuniune cu membrii cei vii ai Bisericii. “Caci sunt incredintat ca nici moartea, nici viata, nici ingerii, nici stapanirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici inaltimile, nici adancul si nici o alta faptura nu va putea sa ne desparta pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea Intru Hristos Iisus, Domnul nostru” (Romani 8, 38-39).
Ca Trup al lui Hristos, Biserica are datoria sa se ingrijeasca si sa se roage pentru toti fiii si fiicele sale care au murit intru nadejdea invierii si a vietii celei vesnice.
Noi nu putem sti care dintre morti vor fi iertati si mantuiti, dar avem datoria sa ne rugam neincetat pentru toti, cu nadejdea ca Dumnezeu ne va asculta rugaciunile si-i va scapa de focul cel vesnic al iadului care este aprins de pacat prin nelucrare (Matei 25, 41).
Decât sa importam in forme adesea kitsch cocalare Halloweenul, mai bine ar fi sa se cumpere ieftin de catre USL difuzarea gratuita si obligatorie in toate retelele de telecablu a programului franco-german Arte, care i-ar nelinisti pe cetateni ca nu ne miscam deloc din batatura chiar daca e aglomerat carosabilul:
http://www.scribd.com/doc/79004558/Camelian-Propinatiu-Postromanismul
Această, aşa zis sărbătoare, nu are ce căuta în şcoala românească. Scurt. Explicaţiile se cunosc, dar ”lumea”, mă refer şi la părinţi, se face că nu înţelege; le dă prea multă libertate copiilor,cultivându-le sentimente dăunătoare vieţii lor şi societăţii. Inconştienţă, lipsă de discernământ, ale tuturor celor implicaţi în educaţie.
nu imi place Halloweenul ,dar cand ai ca altenativa pupatul moastelor parca este mai bun un dovleac modelat frumos……