Liberalizarea vânzării terenurilor agricole către străini, din 1 ianuarie 2014, prevăzută în tratatul de aderare la U.E. provoacă atingeri la siguranța națională, consideră Cornel Itu.

„În opinia mea, situația satelor românești ar fi dată peste cap de această măsură. Cu o absorbție slabă a fondurilor europene, insuficient modernizat, cu o populație îmbătrânită, mediul rural ar fi în pericol de a-și pierde identitatea. Datorită și prețurilor mici de pe piață, s-ar ajunge la situația cumpărării masive a pământurilor de către cetățenii altor state.

Conjunctura mondială este foarte tulbure, predicțiile concurează imposibilul.

Organismele internaționale au o problemă serioasă cu viitorul, inclusiv Uniunea Europeană, dar pământurile sunt o realitate palpabilă, o să fie în același loc și peste sute sau mii de ani, dacă n-o să intervină vreo catastrofă. Din această perspectivă trebuie privite lucrurile cu seriozitate. Nu este ceva ce interesează doar prezentul, incumbă responsabilitate și pentru urmașii noștri.

Pe fondul suprapopulării planetei, deținerea terenurilor agricole și a rezervelor de apă începe să devină un aspect vital al supraviețuirii. Vă invit să vă imaginați singuri implicațiile probabile”, precizează Cornel Itu.