În luna august a.c. l-am sesizat pe prefectului județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, cu privire la faptul că drapelul național al Ungariei este arborat în mod permanent pe sediul unei firme private din localitatea Tusnadul Nou (detalii aici). În luna mai a.c. l-am sesizat pe același prefect cu privire la faptul că drapelul național al Ungariei este arborat în mod permanent în fața Composesoratului Ditrău (detalii aici).

În ambele cazuri se încalcă în mod flagrant prevederile H.G. nr. 1157/2001 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României. În ambele cazuri, prefectul Jean-Adrian Andrei a refuzat să ia vreo măsură prin care să asigure respectarea legii pe motiv că prevederile H.G. nr. 1157/2001 nu se aplică persoanelor de drept privat (!?). Cu alte cuvinte, prefectul Jean-Adrian Andrei a inventat termenul de lege pentru privați și lege pentru domeniul public. Evident, așa ceva este o aberație fără margini!

Cu privire la această situația absurdă am sesizat conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), reprezentată prin ministrul Radu Stroe (PNL). Răspunsul MAI în această chestinune mi-a fost comunicat de către directorul general Constantin Mihart. Documentul MAI cu privire la cele sesizate de mine reprezintă fără doar și poate un adevărat act de trădare națională prin care se permite arborarea drapelului național al Ungariei oriunde, oricum și oricând.

Directorul general din MAI susține că potrivit art. 1 din H.G. nr. 1157/2001 ”Arborarea drapelului României, în forma, cu dimensiunile, modelul şi intensitatea culorilor stabilite potrivit legii, este obligatorie pentru toate autorităţile şi instituţiile publice cu sediul în România”. Ca atare, potrivit MAI, oriunde altundeva arborarea în mod permanent a drapelului național al Ungariei nu este interzisă și, potrivit logicii idioate a directorului general Mihart, este permis. Dacă legea nu interzice în mod expres atunci legea permite. Asta este logica mizerabilă a MAI.

Doar că legea interzice în mod expres arborarea drapelelor naționale al altor state pe teritoriul României. Astfel, potrivit art. 6 din H.G. nr. 1157/2001: ”Pe teritoriul României drapelele altor state pot fi arborate numai împreună cu drapelul naţional al României şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite de autorităţile administraţiei publice locale”. Așadar legea este cât se poate de clară! Pe întreg teritoriul României drapelele altor state se pot arbora numai împreună cu drapelul național al României și numai cu prilejul unor vizite cu caracter oficial, al unor festivități și reuniuni internaționale. Pe care logică de consecință, arborarea drapelului național al Ungariei cu caracter permanent este interzisă.

Mai mult chiar, potrivit art. 24 alin. 1 lit. g ”Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: g) arborarea drapelului sau a fanionului altui stat, cu alte dimensiuni decât cele ale drapelului României şi cu alte ocazii sau în alte condiţii decât cele prevăzute la art. 6, 7 şi 9”. Așadar, legea prevedere foarte clar că cele două cazuri semnalate de mine sunt contravenții. Cel care trebuie să constate și să aplice amenzile este chiar prefectul Jean-Adrian Andrei. Care nu doar că nu este înlăturat, dar mizeriile sale sunt preluate chiar de către Guvernul Victor Ponta.

Reamintesc și cu această ocazie faptul că în luna iulie 2011, la sesizarea subsemnatului, fostul prefect de etnie maghiară din Covasna, Gyorgy Ervin, a dat jos drapelul național al Ungariei arborat pe sediul unei firme private din municipiul Sfântu Gheorghe (documentul aici). În aceste condiții, documentele prefectului Jean-Adrian Andrei și ale Ministerului Afacerilor Interne sunt cu atât mai mizerabile și reprezintă adevărate acte de trădare națională. Aștept cu interes reacția celor care mai slujesc încă Constituția României!

Dan Tanasa