Oraşul Cluj-Napoca îşi serbează astăzi eroii care au reuşit prin jertfa lor să elibereze Clujul de sub inumana ocupaţie horthystă.

În doar 4 ani de ocupaţie, populaţia românească a Clujului a scăzut de la peste 55.000 de locuitori, la doar 11.000, restul fiind forţaţi să plece pe calea exilului, la fel ca şi instituţiile publice româneşti, după cum a amintit şi primarul Emil Boc.

Edilul, alături de prefectul Gheorghe Vuşcan şi alte oficialităţi, au luat parte la evenimentul organizat în Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca, în memoria oştenilor români.

Slujba de pomenire a fost oficiată de către PS Vasile Someşanul.

Cu acest prilej, Gen. Constantin Mancaş a fost recompensat de către Prefectura Cluj cu o diplomă simbolică, în semn de recunoştinţă pentru efortul depus la eliberarea Clujului de sub ocupaţia ungurilor.

Primarul Emil Boc a spus că românii au datoria să vegheze zilnic la respectarea democraţiei şi a bunurilor câştigate în 1944, pentru ca România să nu mai fie supusă unui alt dictat odios.

Clujenii prezenţi la eveniment au declarat pentru NapocaNews că şi-ar dori ca această sărbătoare să fie celebrată în centrul oraşului, pentru ca mai mulţi cetăţeni să poată lua parte la manifestările publice.

Printre participanţi s-au mai numărat viceprimarul Gheorghe Şurubaru, şeful Jandarmeriei locale, col. Florinel Budian, şeful Inspectoratului de Poliţie din Cluj-Napoca, Marcel Bonţidean, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, senatorul Alexandru Cordoş, directorul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”, comisarul Stoica Laurenţiu, alături de directorul adjunct, comisarul Rusu Gabriel, preşedintele Asociaţiei Culturale „Avram Iancu”, Victor Bercea, consilierii judeţeni Rareş Rusu şi Ioan Petran şi consilierii locali Ioana Borza, Ovidiu Chifor, Muresan Adrian, Mureşan Anca şi Mirel Ţăgorean, preşedintele OF PDL, Mihaela Suciu şi alţii.

NapocaNews