Eveniment de două ori memorabil, joia trecută, la Cercul Militar de Garnizoană din Miercurea-Ciuc: vernisarea expoziţiei de fotografii inedite a celui care a fost ,,Poetul pătimirii noastre”, Octavian GOGA; prezenţa la Miercurea-Ciuc, ca artizan al expoziţiei – ,,Goga – chipul arestat al poetului”, a unuia din oamenii care şi-au închinat ani mai mulţi din viaţă cunoașterii vieții și activității Poetului, precum şi a soţiei acestuia, d-na Veturia O. Goga – prof. univ. dr. Dan BRUDAŞCU.

O coincidenţă cu valenţe providenţiale a făcut ca Dan BRUDAŞCU să vadă lumina zilei la Ciucea, cunoscând-o pe d-na Veturia GOGA, cea de a doua soţie a Poetului, de pe când el avea doar câţiva ani.

Printr-o muncă migăloasă şi asiduă, d-l BRUDAŞCU a reuşit să selecteze, din arhivele Securităţii, numeroase documente, inedite, precum și peste 1500 de fotografii referitoare la Octavian GOGA şi la familia acestuia, îndeosebi din perioada când acesta a fost prim ministru al ţării. Aproape 100 din aceste fotografii, foarte bine prelucrate tehnic, pot fi în prezent văzute la Miercurea-Ciuc. Pornind de la conţinutul fotografiilor prezentate, autorul expoziţiei a reiterat, printre altele, prietenia dintre Octavian GOGA şi două proeminente personalităţi harghitene – primul patriarh al ţării, Elie Miron CRISTEA şi Octavian Codru TĂSLĂUANU.

Un al doilea punct important al prezenţei d-lui BRUDAŞCU la Cercul Militar din municipiul Miercurea-Ciuc a fost prezentarea volumului ,,GOGA şi francmasoneria”. Autorul recunoaşte deschis că titlul a fost ales din raţiuni comerciale şi că, de fapt, mobilul principal al scrierii ei este aducerea unor date noi, de neignorat, privind unele aspecte controversate, ignorate sau mai puțin cunoscute legate de viaţa şi opera Poetului, nu de puţine ori minimalizat sau denaturat, inclusiv în ultimii ani.

D-l BRUDAŞCU a fost completat fericit, în tentativa de a ni-l aduce aproape, la dimensiunile sale reale, pe marele poet de la Răşinari, prin ilustraţia de carte inspirată de opera poetică a lui GOGA realizată de foarte talentata graficiană topliţeană Cosmina Marcela OLTEAN. Care continuă să ne uimească prin risipa de fantezie etalată, fără a părăsi stilul de-acum cunoscut. Cu o economie uimitoare de trăsături de creion, Cosmina reuşeşte să exprime o multitudine de idei şi sentimente dintre cele mai complexe.

O altă ,,ramură” a expoziţiei a fost prezentată, de d-l BRUDAŞCU, ca de altfel şi un set de ilustraţii ale operei lui GOGA, creaţie tot a Cosminei OLTEAN, şi la Topliţa, graţie strădaniilor d-nei Viorica LAZĂR, directoarea Bibiliotecii municipale. Au fost prezenţi, la întâlnirea cu d-l profesor Brudaşcu, elevi şi cadre didactice de la şcolile topliţene.

Oarecum în spiritul manifestării de la Cercul Militar din Miercurea-Ciuc a fost şi lansarea albumului, avându-i ca autori pe profesorii Doiniţa şi Vasile DOBREAN, ,,Subcetate – Un secol de istorie în imagini” Prin intermediul unor fotografii, obţinute de la locuitorii din Subcetate, este reconstituită, complex, istoria acestei frumoase localităţi harghitene, sub o multitudine de faţete: familii, chipuri, obiceiuri, copilărie, şcoală, război, refugiu, sport, activitate culturală şi multe altele.

Albumul a fost editat prin eforturile Asociaţiei culturale ,,Dobreanu”, cu sprijinul Consiliului local Subcetate şi al Consiliului judeţean Harghita – cofinanţator al proiectului.

Vocea unică a Andreei SUCIU a mai răsunat o dată, în sala de spectacole a Cercului Militar din Miercurea-Ciuc, valoroasa folkistă adoptând un repertoriu în consens cu opera lui GOGA, poetul care a avut ambiţia de a realiza o monografie sufletească a satului românesc.

Ca un fapt de mândrie, orașele Miercurea Ciuc și Toplița, prin găzduirea acestor evenimente memorabile, sunt incluse între marile centre culturale ale țării în care se desfășoară manifestări cultural-artistice de elevată ținută sub genericul Anul cultural Octavian GOGA, inițiate de Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca.

Ştefan DANCIU