Csanad Szegedi, fost lider Jobbik, a anunţat în vara anului 2012 că “și-a descoperit rădăcinile evreiești”. Acum, după ce în prealabil era cunoscut pentru discursurile sale “antisemite”, a decis să se convertească la iudaism, notează vineri ziarul ABC. Anul trecut, Csanad Szegedi era numărul doi în partidul radical Jobbik, după liderul naţional Vona Gabor.

“Nu cu mult timp în urmă am aflat că părinţii mei au origini evreieşti”, a declarat Csanad Szegedi într-un interviu acordat în iunie 2012 cotidianului naţionalist Barikad. “Nu spun că nu sunt surprins”, a mărturisit acesta, adăugând că va trebui să treacă ceva vreme până va “digera” aceste informaţii genealogice.

Foştii colegi de partid susţin că acesta a fost forţat să-şi declara originile etnice după ce a fost şantajat încă din 2010 de un infractor care-i cunoştea secretul, existând chiar o presupusă înregistrare în acest sens.

După un timp, politicianul a luat legătura cu rabinul Shlomo Koeves, căruia i-a exprimat părerile sale de rău, într-un text în care scria: “Fie că îmi place sau nu, arborele meu genealogic arată clar că sunt evreu”.

Europarlamentarul ungur a mărturisit ziarului german Welt am Sonntag că a decis să treacă la cultul mozaic.

În urma scandalului, Jobbik i-a cerut lui Csanad Szegedi să renunţe la scaunul de europarlamentar, lucru pe care acesta l-a refuzat. Ca o ironie a sorţii, bărbatul a venit în trecut îmbrăcat în uniforma Gărzii Maghiare în Parlamentul european.

Alianţa Tinerilor de Dreapta – Mişcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik) a obţinut 17 la sută din voturi în urma alegerilor generale din 2010 şi un număr de 45 de parlamentari. La nivel european partidul are legături strânse cu mai multe formaţiuni naţionaliste, precum Frontul Naţional din Franţa sau Naţional-Democraţii din Suedia. După alegerile europarlamentare din 2009, Jobbik a obţinut aproape 15 procente din totalul voturilor exprimate, revenindu-i 3 locuri în Parlamentul European.

Sursa: FrontPress.ro