Biserica Ortodoxă Română îl pomenește duminică, 6 octombrie 2013 pe Sfântului Apostol Toma, unul din cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. Numit și Geamănul, Toma, era originar din cetatea Galileii și era pescar, la fel ca majoritatea celorlalți apostoli. Un aspect semnificativ din viaţa lui este binecunoscuta îndoială cu privire la Învierea Mântuitorului, relatată de Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan. Toma a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu la mideni, la parteni și la indieni și a fost ucis la Edesa, străpuns de ostași cu sulițe.

În municipiul Cluj-Napoca, biserica de pe Calea Dorobanților, din cartierul Mărăști, patronată de Sfântul Apostol Toma și-a serbat în această zi hramul. Cu prilejul acestei sărbători, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul cuvântului de învățătură Ierarhul a vorbit despre plata păcatului care este moartea, dar și despre învierea prin Iisus Hristos, care a zdrobit moartea prin viață: „Moartea este imaginea păcatului care atunci când nu este depășit sau nu este tămăduit prin rugăciune, prin post, prin spovedanie, prin Sfânta împărtășanie și prin faptele bune poate să distrugă viața noastră pământească. Firea cea bună pe care cu toții o avem este imaginea mamei celei bune care caută în orice clipă să-și salveze copilul de la păcat și de la moartea cea trupească. Să dea bunul Dumnezeu ca și noi să ne întărim mai mult în cunoașterea și trăirea Credinței și să avem încrederea în Cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos care ne spune că toți cei care în această viață se vor strădui să împlinească voia lui Dumnezeu vor dobândi fericirea acum și-n veșnicie”.

Parohia „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca a fost înfiinţată în anul 1993. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1996, iar un an mai târziu au demarat lucrările de ridicare a locașului de cult. Acestea au fost finalizate în 2005, iar în septembrie 2006 biserica a fost sfinţită de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Biserica de pe Calea Dorobanților are formă de cruce, cu o singură turlă, însă un element unic în arhitectura sa o constituie mozaicurile exterioare. Pe fiecare perete lateral sunt pictați câte şase Apostoli, iar în faţă sunt reprezentaţi, Sfântul Apostol Toma şi Sfântul Apostol Pavel.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea