„N-avem timp pentru a ne aminti de noi! Însinguraţi de propria uitare, ne repezim în clipe devoratoare. Uităm că toate zilele noastre aleargă nebune către moarte. Numai una din ele se întâlneşte cu ea şi ne redă eternităţii. Acolo, avem timp nesfârşit!” (Mircea Chelaru)

Aproximativ 5.000 de clujeni au protestat duminica trecută împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană, ne anunţă colegii de la Napoca News. În fruntea acestora, nimeni altul decât îndrăgitul artist Tudor Chirilă. Reuniţi pe Bulevardul Eroilor, demonstranţii „au mărşăluit pe traseul Piaţa Avram Iancu – Piaţa Cipariu – Bulevardul N. Titulescu – FSEGA – Piaţa Mărăşti – Bulevardul 21 Decembrie 1989 – Prefectura Cluj – Piaţa Unirii – Str. Napoca – Casa de Cultură a Studenţilor – Primăria Cluj-Napoca. Pe bulevardul Eroilor, chipul ministrului Daniel Barbu a fost luat la ţintă cu tomate.”

Imaginile postate de publicaţia online a lui Ionuţ Ţene înfăţişează „escorta” omniprezentă a jandarmilor. Protestatarii, în majoritate tineri, „au dorit să blocheze total traficul pe traseul parcurs, însă jandarmii au încercat să-i împiedice. Degeaba.” În dreptul magazinului „Iulius Mall”, un jandarm a bruscat o tânără, în apărarea căreia au sărit mai mulţi manifestanţi. Probabil speriat, jandarmul în cauză a utilizat spray-ul lacrimogen, pentru a-i dispersa, deşi, ulterior, superiorul său a declarat că „accesoriul” s-ar fi declanşat de unul singur, în busculadă. Nimic nou, nu-i aşa? Oamenii scandau pentru o natură curată, împotriva Guvernului Ponta, a lui Crin Antonescu şi a preşedintelui Traian Băsescu, cerându-le să demisioneze.
Mărturisesc, eu nu sunt genul care iese în stradă, convinsă fiind de duritatea de toval a obrazului Puterii, de indiferenţa, nesimţirea şi surditatea urechilor astupate cu arginţii trădării. Solidară cu protestatarii, lupt alături de ei cu armele gazetarului. Durerea şi revolta sunt aceleaşi.

Citeam, în urmă cu ceva vreme un text, din care voi voi oferi un fragment, deoarece înclin să cred că, în sfârşit, începem să ne maturizăm şi să ne comportăm responsabil, revenind la respectul de sine, implicit prin această ieşire din sine a miilor de români. „Adevărul – dur, dar important – este că nu te poţi vindeca, până nu-ţi recunoşti suferinţa, frica şi ruşinea. Nu te poţi vindeca, până când nu-ţi mai ascunzi sentimentele negative şi nu te mai prefaci că eşti fericit atunci când nu eşti. Ca să fii fericit, trebuie să fii autentic. Trebuie să-ţi dai masca jos şi să fii real. Trebuie să ieşi din ascunzătoare. Suferinţa este un semnal de alarmă. Prin urmare, să-ţi simţi şi să-ţi recunoşti suferinţa reprezintă primul pas al procesului de vindecare. Orice te impiedică să-ţi simţi durerea şi să-i descoperi sursa este un act de negare. Este o încercare de a ignora chemarea inimii şi a sufletului către trezire şi vindecare.Toate dependenţele/ obsesiile sunt o formă de negare. Îţi anesteziază durerea sau te ajută să scapi de ea. Atâta vreme cât eşti dependent, nu simţi profunzimea suferinţei şi nu eşti motivat să o vindeci” (Paul Ferrini – „Vindecă-ţi viaţa. Opt practici spirituale care vă vor transforma viaţa”). Vi se pare prea… filosofic? Vă invit să-l recitiţi! Şi, de fapt, ce este filosofia, dacă nu suma concluziilor înţelepte despre viaţă?
Cum îşi „motivează” prezenţa în astfel de spaţii Tudor Chirilă, artistul non-conformist, pe care ne-am obişnuit să-l întâlnim în ipostaze mai degrabă romantice? Iată ce postează pe blogul personal:

„Duminică seară (n.n. – cu o duminică înaintea celei clujene) am participat la protestele din Piaţa Universităţii care vizează stoparea proiectului Roşia Montană. Rândurile care urmează se vor un amestec de reportaj cu un soi de pagină de jurnal şi ceva dicteu liber. Am ajuns la Universitate pe la ora 18, 30, când lumea începea să se adune. Eram în compania unor prieteni. Urma să mai apară şi alţii ceva mai târziu. Primul lucru care m-a suprins a fost componenţa eterogenă a grupului de manifestanţi, care avea să se păstreze şi mai târziu, când pe străzile Bucureştiului vor fi fost vreo douăzeci de mii de oameni. Am văzut mulţi tineri, unii studenţi, alţii absolvenţi, am văzut părinţi cu copii, doamne şi domni în vârstă care purtau pancarte fabricate naiv, am întâlnit oameni din companii de producţie sau agenţii de publicitate, patroni de bar, actori, medici, oameni din bănci. Toţi cei enumeraţi sunt oameni pe care i-am salutat sau pe care i-am văzut şi îi cunoșteam din diverse împrejurări. Aspectul vestimentar poate, la rândul lui, să vorbească despre componenţa unei mulţimi. Erau oameni în blugi şi tricou care purtau pantofi sport, sau oameni în pulover şi pantaloni simpli care nu ieşeau cu nimic în evidenţă, oameni îmbrăcaţi absolut normal şi fară vreo pretenţie de a fi la modă. Ei erau cei mai mulţi. Am vazut şi câteva acte de exchibiţionism vestimentar din zona «hipster» sau «rock gotic», «post punk» sau acte vestimentare de reînviere a identităţii naţionale. Erau apoi «sportivii», fie că erau biciclişti sau pietoni, aleseseră să vină în piaţă îmbrăcaţi lejer. Una peste alta, grupul de la Universitate şi mai târziu cei douăzeci de mii de oameni nu formau deloc o nişă, ci mai degrabă un eşantion reprezentativ pentru clasa de mijloc. Şi atunci mi-a venit confirmarea imensei manipulări de presă. Am citit câteva articole, pe câteva situri de ştiri sau variante online ale unor ziare care au catadicsit să «reflecteze» protestele despre revoluţia hipsterilor. De ce hipsteri? Pentru că este important ca oamenii de acasă să nu înţeleagă că cei din piaţă sunt un grup care ar putea să-i reprezinte, deci să-i facă atenţi la protest. În România percepţia generală asupra hipsterilor este că ei sunt nişte indivizi superficiali şi ciudaţi, cu gusturi din afara zonei mainstream, preocupaţi exclusiv de vestimentaţie (pentru o definiţie mai completă urmaţi link-ul). O nişă care nu împarte compatibilităţi cu restul ţării. Dacă revoluţia e a hipsterilor, e, prin urmare, neimportantă, şi noi, presa care vrem să spunem ceva despre protest, ca să nu pară că suntem vânduţi de tot, putem s-o facem liniştiţi şi împuşcăm doi iepuri: reflectăm şi manipulăm” (Integral pe tudorchirila.blogspot.ro).

Remarcabil acest text al lui Tudor Chirilă, muzicianul de două ori dăruit: condeiul minunat al regretatului său părinte (comentatorul sportiv Ioan Chirilă), frumuseţea şi talentul artistic ale mamei (actriţa Iarina Demian). Erudiţie la vedere şi profunzime – fericită şi din ce în ce mai rară îmbinare de calităţi pe scenele noastre! Ieşirea din sine, aşadar, „out on yourself” ar spune, poate mai plastic, englezii.

„Sute de români au protestat, duminică, în Trafalgar Square faţă de legea adoptată de Guvernul român, care permite firmei canadiene, Gabriel Resources, să formeze cea mai mare mină de aur deschisă în satul Roşia Montană, relatează cotidianul «The Independent» în ediţia electronică. Acesta a fost cel de-al şaselea protest londonez, după cel desfăşurat vineri, când mai mulţi români au protestat pe străzile Londrei, purtând pancarte şi strigând „Uniţi salvăm Roşia Montană”, în cadrul unei mişcări împotriva dezvoltării proiectului minier. Nicolae Raţiu, trezorierul Institutului Cultural Român din Londra, care a luat parte la unul dintre proteste, a declarat: „Este prima dată de la revoluţie (împotriva comunismului în 1989) când societatea civilă română s-a concentrat în jurul unei anumite probleme, susţinând că «aceasta este o încălcare a drepturilor noastre civile – şi trebuie să acţionăm»”. Protestele de duminică au făcut parte dintr-o mişcare globală care a scos sute de mii de români în stradă în decursul lunii septembrie, în aproximativ 75 de oraşe din întreaga lume, cu până la 30.000 de persoane protestând la Bucureşti.

„Câinii latră, caravana trece” spune un proverb oriental. În timp ce demonstranţii îngheaţă în stradă, exploatarea gazelor de şist se derulează netulburată.„Exploatările petroliere, instabilitatea solului, şi inundaţiile din ultimele săptămâni din zona Galaţi sunt factorii luaţi în calcul de specialişti pentru cele nouă cutremure produse în ultima perioadă în zona Galaţi. Toate cele nouă cutremure s-au produs în aceeaşi zonă epicentrală. Exploatările petroliere presupun fracturarea hidraulică, de pe urma cărora apar astfel de cutremure de mică intensitate, la adâncime de 5-10 kilometri. Situaţia seismelor produse în ultima perioadă în judeţul Galaţi este monitorizată de către autorităţi şi nu există motive de panică, a declarat premierul Victor Ponta, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit, luni, la Guvern, ca urmare a avertizărilor meteo. El a cerut administraţiei locale din Galaţi să transmită populaţiei un mesaj de calm, susţinând că „tentaţia spre extraordinar apare şi în rândul nostru, şi în rândul presei” (!!!).

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a înregistrat luni, la ora 08.01, în zona Galaţi, unde, în septembrie, au fost înregistrate alte opt seisme, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Cutremurul a avut intensitatea II în zona epicentrală şi s-a produs la o adâncime de cinci kilometri, a precizat Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Oraşele apropiate de epicentrul seismului sunt Galaţi (20 de kilometri), Brăila (28 de kilometri), Măcin (38 de kilometri),Tecuci (51 de kilometri) şi Focşani (53 de kilometri). Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 21.10, la o adâncime de 10 kilometri. Epicentrul seismului a fost la 17 kilometri de municipiul Galaţi, la 27 de kilometri de Brăila, la 36 de kilometri de Măcin, la 53 de kilometri de Tecuci şi la 57 de kilometri de Focşani.

În luna septembrie au avut loc alte şapte cutremure în zona Galaţi, unul dintre acestea, de 3,2 grade pe scara Richter, fiind înregistrat în 27 septembrie. În 25 septembrie s-au produs patru cutremure în zona Galaţi, la ora 3.36 – de 3,3 grade pe scara Richter, la ora 5.50 – de 3,4 grade, la 17.05 – de 2,8 grade şi la 18.43 – de 3,2 grade. Alte două cutremure s-au produs în zona Galaţi în 23 septembrie, având magnitudinea de 2,8 şi, respectiv, 3 grade pe scara Richter.

Ca şi cum doar atât n-ar fi de ajuns, specialiştii în domeniu confirmă: frackingul determină producerea de cutremure şi haos seismic! Cutremure majore la mii de kilometri depărtare pot declanşa cutremure reflex în zonele în care fluide au fost injectate în sol în cadrul unor exploatări de gaze de şist (fracking) sau în urma altor operaţiuni industriale, potrivit unui studiu publicat în revista «Science», joi.
Acest ultim studiu arata că fluidele de acest tip acţionează «ca o pernă sub presiune», favorizând alunecarea mai uşoară a faliilor.” „Asemenea cutremure se întâmplă în locuri unde presiunea fluidulelor de sub crustă este în mod natural ridicată, aşa că nu suntem atât de surprinşi că se întâmplă şi în locuri unde presiunea fluidulelor de adâncime a fost mărită în mod artificial“, a spus Van der Elst, autorul studiului ce leagă creşterea cutremurelor din Praga (care are un număr semnificativ de sonde de injecţie în jur) de cutremurul din Chile, ce a avut loc în 27 februarie 2010. De asemenea, studiul a constatat cum cutremure mari în Japonia şi Indonezia au declanşat cutremure în zonele din vestul Texasului şi în sudul Colorado, zone presărate cu foarte multe sonde de injecţie. De asemenea, studiul prezintă „dovezi suplimentare ce arată că fluidele injectate în sol în cadrul procesului de extragere a gazelor de şist (fracking) conduc într-adevăr la creşterea cutremurelor din aceste zone“, a spus Van der Elst. (Thomas Dincă/ gândeşte.org/ surse: Ziarul Financiar şi Război întru Cuvânt, 30 septembrie 2013)

Adevărat grăieşte Mircea Chelaru: „N-avem timp pentru a ne aminti de noi! Însinguraţi de propria uitare, ne repezim în clipe devoratoare. Uităm că toate zilele noastre aleargă nebune către moarte. Numai una din ele se întâlneşte cu ea şi ne redă eternităţii. Acolo, avem timp nesfârşit!”.

MARIANA CRISTESCU