Aproximativ 150 de localnici din Siliştea au protestat, pe toată durata zilor trecute, în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, unde compania Chevron şi-a adus primii specialişti cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist.

Protopopul Bârladului, părintele Vasile Laiu, a declarat la REALITATEA TV că de “ziua Moldovei”, şi anume Sfânta Cuvioasa Parascheva, din punct de vedere spiritual, “s-a înfipt un cuţit în inima moldovenilor”.

Localnicii au reclamat faptul că terenul pe care îşi instalează Chevron sondele a fost vândut de către primar, aflat acum în concediu, deşi nu i-ar aparţine.

Astăzi, elevii din Siliştea s-au trezit cu un mesaj afişat pe poarta şcolii, prin care li se interzice să ia parte la proteste.

De asemenea, localnicii au fost anunţaţi că li se va sista plata ajutoarelor sociale dacă mai protestează.

Atât de aberante sunt lucrurile la Siliştea, că fostul primar, membru PSD de peste 15 ani, a fost exclus din partid pentru că nu susţine exploatarea gazelor de şist.

Fostul premier Emil Boc a declarat că demersurile autorităţilor din Vaslui în acest caz încalcă Constituţia ţării, atât prin încălcarea dreptului cetăţenilor la liberă exprimare, cât şi prin suspendarea plăţii ajutoarelor sociale, care se face conform legislaţiei în vigoare şi nu după poftele unor politicieni mânai de interese personale.

UPDATE: Peste 500 de oameni protestează la Pungeşti, însă aceştia sunt alungaţi treptat de către Jandarmerie, la ordinul prefectului din Vaslui.

Mai mulţi ţărani au spart cordoanele de protecţie formate de jandarmi, iar în urma confruntării au rezultat mai multe victime care au necesitat ajutor din partea medicilor.

Cetăţenii care doresc să se alăture protestelor sunt împiedicaţi de jandarmi deşi se circulă pe drumuri publice.

Astăzi, Chevron încearcă să intaleze primele schele pentru exploatarea gazelor de şist, pe terenul care ar apartine chiar edilului comunei Pungesti, Mircia Vlasa.


NapocaNews