Sub egida Ligii Scriitorilor din România, miercuri, 30 octombrie 2013, la Centrul de Zi pentru Vârstnici nr. 2 din Cluj-Napoca, sub conducerea doamnei Maria Bobină, a avut loc ședința lunară a Cenaclului literar-artistic „Vasile Sav”. Manifestările au fost închinate Zilei Armatei și eliberării Clujului.

După cuvântul introductiv rostit de Maria Bobină, ștafeta a fost preluată de corul ce ființează patronat de centru, avându-l ca dirijor pe Modest Vișoiu. Corul a dat glas unei suite de cântece și poezii patriotice. Cu multă sensibilitate, au interpretat, acompaniați de cor și de grupul instrumental format din Gheorghe Jucan – clape, Augustin Teglas – vioară, Dumitru Tătar – saxofon, Alexandru Petran – vioară, soliștii: Victor Aldea, Sandu Țăgureanu, Ana Pralea, Elena Loghin. Romică Topan a recitat plin de patos poemul „Sunt român”, iar Marina Muntoi a emoționat cu „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” a lui Mihai Eminescu.

Partea a doua a programului a fost deschisă de Al. Florin Țene, președintele LSR, care a vorbit despre cele mai recente activități culturale la care a participat în calitate de scriitor și de conducător al Ligii.

Doina Mărghitaș a citit un cutremurător reportaj despre o anonimă din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, Cornelia, care, însoțită de fetița sa de doar doi anișori, a străbătut, după odiosul Dictat, țara, gară după gară, în căutarea soțului său, ceferist, transferat peste Prut.

Cu profesionalismul care-l caracterizează, prof. Vasile Sfârlea a prezentat detaliat date semnificative din perioada imediat următoare cedării Ardealului în urma Dictatului de la Viena, după care a vorbit de eforturile supraomenești depuse de Armata Română pentru eliberarea Clujului în cea de a doua decadă a lui octombrie 1944.

Momentul poetic a fost asigurat de Al. Florin Țene (cu „Oglinda secolului trecut”), Vasile B. Gădălin, care a stârnit lacrimi audienței cu două poeme nostalgice, Emil Tătar, ce a recitat „Imnul eroilor” de Iuliu Roșca Dormidont. În încheiere, Aurel Chira, spre a destinde atmosfera gravă, a dat replica melancolicului Vasile B. Gădăin cu o epigramă vorbind despre destinul actual al românilor.

Următoarea ședință a cenaclului, închinată Zilei Unirii, se va desfășura în 27 noiembrie.

Voichița Pălăcean-Vereș