Laszlo Tokes a fost ales europarlamentar pe listele UDMR la scrutinul din mai 2009, iar în 2010 a ajuns vicepreşedinte al Parlamentului European, având susţinerea Partidului Popular European, familie politică din care face parte şi FIDESZ. Între timp, relaţiile dintre Tokes şi UDMR s-au răcit, Tokes fiind acum liderul unui alt partid politic care reprezintă minoritatea maghiară, Partidul Popular al Maghiarilor din România (PPMT). însă partidul nu se bucură de susţinerea electoratului magiar din Transilvania, la alegerile parlamentare din decembrie 2012 obţinând un scor care se încadrează în marja de eroare.

Peter Ecksten Kovacs, unul dintre liderii UDMR, nu crede că formaţinuea din care face parte va avea de suferit de pe urma deciziei lui Tokes.”Domnul Tokes are şi cetăţenie maghiară, are toate posibilităţile legale de a candida într-o ţară terţă. Este decizia dânsului care nici nu ajută, dar evident nu încurcă UDMR”, a declarat Kovacs pentru „Adevărul“.

Politologul Sorin Bocancea crede Tokes riscă să nu ajungă în Parlamentul European, pentru că va pierde voturile electoratului maghiar din România. „Nu este nicio noutate. va exista o reacţie foarte violentă a electoratului maghiar din Transilvania, va fi văzut ca o persoană ce apără interesle altui stat. Sigur, fiind canidat la euroalegeri poate candida în orice stat, reprezintă o familie politică, dar cred că încercarea lui Tokes de a ajunge din nou la Bruxelles pe lsitele Fidesz se va solda cu un eşec. Depinde pe ce loc îl va pune partidul lui orban, dar cred că pentru Tokes va fi finalul carierei politice,“ a declarat Bocancea pentru Adevărul. Politologul crede că UDMR se va delimita de Tokes. UDMR nu va sta, îl va izola pe Laszlo Tokes, se va delimita de el, iar unul dintre motive va fi că nu reprezintă electoratul maghiar din România.Până la urmă, toate partidele operează pe piaţa politică din România’“, a conchis Bocancea.

Guvernul de la Budapesta este condus de partidul FIDESZ, al cărui lider este premierul Viktor Orban. Fidesz a venit la putere în mai 2010, pe un val de popularitate similar cu cel al USL în România, în anul 2012. Au câştigat alegerile cu 52,73% şi detin o majoritate parlamentară de 73%. Criza şi o serie de decizii ale Guvernului de la Budapesta au dus însă la scăderea partidului în sondaje până la 40%, în condiţiile în care la anul sunt programate alegeri parlamentare în Ungaria.

Partidul condus de Viktor Orban şi-a afirmat politica naţionalistă încă de la venirea la guvernare. La mai puţin de o lună de la câştigarea alegerilor, noua majoritate parlamentară a schimbat Constituţia. O modificare importantă a fost reformularea Articolului 6 din Constituţie, alianeatul 3. „Republica Ungară are un sentiment de responsabilitate pentru soarta maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor ţării şi promovează reluarea legăturilor acestora cu Ungaria”, se arată în noul articol din Constituţie.

Această modificare a atras după sine şi modificarea legii de acordare a cetăţeniei care a fost simplificată. Din această lege s-a eliminat prevederea care cerea ca un cetăţean care solicită cetăţenia maghiară să aibă rezidenţa în Ungaria. Începând din anul 2010, românii de etnie maghiară au fost favorizaţi de legea Fidesz şi au putut obţine cetăţenia mult mai uşor.

NapocaNews