Conferința preoțească de toamnă a preoților din protopopiatul Gherla s-a desfășurat marți, 22 octombrie 2013, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula și a debutat la ora 8 cu oficierea Sfintei Liturghii în biserica mănăstirii.

Slujire Arhierească la Mănăstirea Nicula

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Au făcut parte din sobor: consilierul economic al Arhiepiscopiei Cluului, Pr. Gavril Vârva, protopopul de Gherla, Pr. Paul Isip, starețul mănăstirii Nicula, Pr. Nicolae Moldovan, precum și alți preoți și stareți de la bisericile și mănăstirile din împrejur. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul a oficiat și hirotonia întru preot a diaconului Alin Pop, care se va ocupa de asistența duhovnicească la Centrul social al protopopiatului Beclean.

Lansarea unui volum a vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu

La finalul Sfintei Liturghii, Prof. Aurel Sasu, cel care a fost numit prin testament să se ocupe de moștenirea culturală a Mitropolitului Bartolomeu, a lansat o carte a regretatului Ierarh. Este vorba despre lucrarea intitulata Misterele orientale si creștinismul, un volum care conține teza de licență în teologie a ilustrului ierarh. Ne oferă detalii despre volum Prof. Aurel Sasu: „Volumul Misterele orientale si creștinismul este exact ce spune și autorul, o apologie a credinței, a Religiei Divine revelate și o încercare de a explica analogiile dintre creștinism și misterele păgâne, dar cu accente extrem de contemporane în abordarea mai generală a problemei Bisericii, a problemei Credinței și a măsurii în care noi trebuie să fim de fapt persoanele direct implicate în apologia și apărarea Bisericii și a credinței noastre Ortodoxe”.

Conferința preoțească de toamnă a clericilor din protopopiatul Gherla

De la ora 10 s-a desfășurat la Mănăstirea Nicula, în Aula Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, conferința preoțească cu tema: “Două imperative ale misiunii în parohii: activitățile cu tinerii și asistența socială”. La conferință au participat toți preoții din parohiile arondate protopopiatului Gherla împreună cu părintele protopop Paul Isip, conferință ce a fost prezidată de PS Episcop Vasile Someșanul.
Potrivit corespondentului Radio Renașterea în protopopiatul Gherla, Părintele Marius Ormenișan, în debutul conferinței Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul, care a arătat că aceste preocupări ale asistenței sociale și ale misiunii cu tineretul reprezintă o prioritate pentru Biserică, în contextul social contemporan. A urmat apoi susținerea celor două referate de către părintele Ovidiu Feldurean de la parohia Dăbâca, care a abordat problema asistenței sociale, iar părintele Alchidim Fetinca de la parohia ortodoxă din Sic, care a vorbit pe tema misiunea cu tinerii în parohie. La finalul conferinței preoțești s-au făcut și diferite comunicări cu caracter administrativ, social și pastoral misionar.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea