Activista pakistaneză pentru dreptul fetelor la educație, Malala Yousafzai, este laureatul de anul acesta al Premiului Saharov pentru Libertatea de Gândire, decizie luată astăzi de Conferința Președinților (Președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice). Ea va fi invitată la ceremonia de acordare a premiului în Strasbourg, la 20 noiembrie.

„Prin acordarea Premiului Saharov Malalei Yousafzai, Parlamentul European recunoaște forța incredibilă a acestei tinere. Malala luptă curajos pentru dreptul tuturor copiilor la educație. Acest drept pentru fete este mult prea mult neglijat”, a spus Președintele Parlamentului European Martin Schulz, anunțând numele laureatului. „Mâine, 11 octombrie, este Ziua Internațională a Fetelor și aș dori să amintesc că aproximativ 250 milioane de tinere din întreaga lume nu pot merge liber la școală. Exemplul Malalei ne amintește tuturor de datoria și responsabilitatea noastră față de dreptul copiilor la educație. Este cea mai bună investiție pentru viitor”, a adăugat el.

Malala Yousafzai, 16, este o elevă din orașul Mingora, in districtul Swat din Pakistan, cunoscută pentru activismul său pentru drepturile femeilor în zona respectivă unde regimul taliban a interzis fetelor să meargă la școală.

A susținut primul discurs public în septembrie 2008, intitulat „Cum îndrăznesc talibanii să îmi ia dreptul fundamental la educație?” După ce toate școlile de fete aflate sub controlul taliban au fost închise în ianuarie 2009, ea a început să scrie un blog pentru BBC Urdu sub pseudonimul Gul Makai, o eroină din folclor. Blogul i-a adus recunoaștere Malalei și cauzei pentru care luptă. Familia sa a început să primească amenințări îndată ce identitatea i-a fost cunoscută, apogeul fiind o încercare de asasinat asupra ei în octombrie 2012, când a fost împușcată în cap și în ceafă de talibani, în autobuzul școlar care o ducea acasă.

„Malala a câștigat recunoaștere globală ca luptător pentru drepturile omului”, au spus deputații care au nominalizat-o, militând ” pentru dreptul femeilor la educație, libertate și autodeterminare”.

Malala Yousafzai a fost nominalizată de grupurile politice PPE, S&D, ALDE împreună; de Jean LAMBERT (grupul Verzilor/ALE, UK) și de CRE.

Premiul Saharov pentru Libertatea de Gândire, numit după omul de știință și dizidentul sovietic Andrei Saharov, a fost creat în decembrie 1988 de Parlamentul European pentru a onora indivizii sau organizațiile care și-au dedicat viața apărării drepturilor și libertăților omului și mai ales dreptului la libertatea de expresie.

NapocaNews