Ministrul de Externe Titus Corlățean a devenit conferenţiar universitar folosind în dosarul de candidat o carte de drept ce reproduce integral o altă lucrare, de sute de pagini, pe care tot el o publicase cu un an în urmă, scrie, azi, cotidianul România Liberă.

Potrivit sursei citate, pentru obţinerea titlului de conferențiar, Titus Corlăţean a depus şi trei articole ştiinţifice care conţin 19 pasaje comune, fără a menţiona acest lucru.

Titus Corlăţean are pagini identice (270) în două lucrări pe care le-a publicat la un an diferenţă: „Executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului” la 21 aprilie 2011 şi „Protecţia europeană şi internaţională a drepturilor omului”, în mai 2012.

Titus Corlăţean a compilat, potrivit sursei citate, pasaje din articole şi sute de pagini dintr-o carte pentru a obţine poziţia de conferenţiar universitar la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Ştiinţe Politice.

Titus Corlăţean nu a menţionat acest fapt în nici o notă de subsol, cărţile au titluri diferite şi fiecare a fost evaluată autonom de comisia care analiza fişa sa de candidat la postul de conferenţiar.

Guvernul Ponta nu este la prima acuzaţie de plagiat. Însuşi premierul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat, iar universitatea la care a studiat a decis să-i retragă titlul de doctor. Unul dintre primii miniştri ai Educaţiei propuşi de Ponta a fost retras din funcţie după ce a fost acuzat de asemenea de plagiat.