Rusia a anunţat luni că a trimis o Ministerului olandez de Externe o notă de protest în legătură cu agresiunea unui diplomat rus în Olanda, denunţând o încălcare gravă a normelor internaţionale în domeniul diplomatic.

„Necunoscuţi înarmaţi, (îmbrăcaţi) în uniforme de camuflaj au pătruns în acest weekend în apartamentul unui consilier al ambasadei Rusiei în Olanda”, Dmitri Borodin, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Alexandr Lukaşevici, citat de agenţia Interfax.

„Ei l-au bătut pe diplomat, sub pretextul inventat că el şi-ar fi maltratat copiii”, a declarat Lukaşevici.

Agresiunea a avut loc chiar „sub ochii” acestor copii, deşi Borodin i-a avertizat pe atacatori că este protejat de imunitate diplomatică, a precizat el.

Diplomatul a fost „încătuşat şi dus la o secţie de poliţie, unde a fost ţinut aproape toată noaptea”, înainte de a fi eliberat fără a i se prezenta „vreo explicaţie sau scuze”, a adăugat Lukaşevici.

În legătură cu acest incident, „Ministerul rus de Externe i-a trimis părţii olandeze o notă de protest”, a afirmat purtătorul de cuvânt, denunţând o „încălcare gravă a normelor şi regulilor de comunicare internaţională”.

Ambasada Rusiei la Haga urmează să stabilească toate circumstanţele acestei agresiuni, a adăugat el.

Sursa: Mediafax