Asociaţia Noua Dreaptă îşi manifestă îngrijorarea faţă de vandalizarea statuii lui Baba Novac, personalitate ceare a jucat un rol important în campaniile militare ale lui Mihai Viteazul şi un erou naţional al românilor.

De curând de la baza monumentului a fost înlaturat cuvântul „unguri”, după ce săptămâna trecută a fost inaugurată în apropiere Universitatea Sapienţia (finanţată de Guvernul ungar), eveniment la care a luat parte şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, în locul premierului Viktor Orban.

„Deşi autorii au rămas necunoscuţi, credem că sunt şanse foarte mari ca aceştia să fie extremişti maghiari, cu atât mai mult cu cât în trecut Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), o formaţiune xenofobă şi anti-românească, a cerut înlaturarea inscripţiei de pe statuie.

Vedem acest gest de vandalism ca fiind unul şovin orientat împotriva românilor, care sunt majoritari în Cluj-Napoca. Totodată privim această acţiune, precum şi furtul din primăvară a plăcuţei de pe Palatul Reduta, care amintea de procesul memorandiştilor, ca manifestări anti-sociale, necivilizate şi lipsite de respect faţă de istoria locală, care aduc ruşine unui oraş ce vrea să fie capitală culturală europeană în 2021”, se arată în comunicatul de presă al Noii Drepte.

Naţionaliştii clujeni solicită autorităţilor locale identificarea cât mai rapidă a celor vinovaţi de vandalizarea statuii lui Baba Novac şi sancţionarea lor conform legii. „Speram să se facă dreptate şi ca anti-romanismul să nu fie tolerat”.

NapocaNews