Un imam din Tatarstan, o republică rusă cu populaţie majoritar musulmană, i-a îndemnat joi pe credincioşii lui să nu asiste la concertele din Rusia ale starului britanic Elton John, care este homosexual declarat, spunând că dacă o vor face, riscă să primească „o pedeapsă divină”.

„Singurul lucru pe care putem să îl facem în calitate de credincioşi este să îi îndemnăm pe oameni să nu cadă în tentaţia Răului şi să nu asiste la concertele lui Elton John în Rusia, mai ales la concertul său din Kazan”, capitala Tatarstanului, a declarat imamul Saidjagfar Loutfoulline într-un interviu acordat publicaţiei Nezavisimaya Gazeta.

„Aceia care asistă la concert şi aceia care vor apărea pe scenă vor primi o pedeapsă divină pentru că au participat la o reuniune a sodomiei”, a adăugat el.

Într-un comunicat postat pe site-ul moscheii oficiale, acest imam a denunţat luările de poziţie ale artistului britanic faţă de comunitatea gay.

„La fel ca şi cântăreaţa Madonna, el vrea să se legalizeze căsătoria între persoanele de acelaşi sex şi condamnă în presa internaţională guvernele din ţările care interzic paradele gay”, a adăugat el.

„Sodoma şi Gomora sunt două oraşe biblice legendare care au fost distruse de Allah pentru păcatele locuitorilor lor: pentru relaţii sexuale între persoane de acelaşi sex, pentru homosexualitate. Este exact lucrul pentru care celebrul homosexual Elton John face propagandă”, a spus acelaşi imam.

Elton John urmează să susţină două concerte în luna decembrie în Federaţia Rusă – la Moscova şi în oraşul Kazan.

Intoleranţa faţă de persoanele gay a câştigat în intensitate în ultimii ani în Rusia, unde homosexualitatea a fost considerată o infracţiune până în 1993 şi o maladie mintală până în 1999.

Paradele gay sunt cu regularitate interzise de autorităţile ruse, iar participanţii sunt dispersaţi fără menajamente de trupele de poliţie.

În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat un text de lege care sancţionează orice act de „propagandă” homosexuală în faţa minorilor. Străinii riscă o amendă de până la 100.000 de ruble (2.300 euro), până la 15 zile de închisoare şi expulzarea din ţară.

Numeroşi apărători ai drepturilor omului şi personalităţi publice din Rusia şi din străinătate au denunţat acest text ca fiind unul homofob după părerea lor, a cărui formulare foarte vagă ar permite, de exemplu, punerea sub acuzare a cuplurilor de homosexuali care se ţin de mână în public.

Sursa: Mediafax