In cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA se studiaza si se experimenteaza de mai mult timp o tehnologie relativ noua pe plan mondial pentru extragerea componentelor din minereuri, tehnologie care nu implica “cianurarea”.

Aceasta tehnologie alternativa, cu elemente de noutate apartinand cercetatorilor romani, poate fi aplicata cu succes si in cazul extractiilor de aur de la Rosia Montana.

Tehnologia permite extragerea tuturor componentelor din minereuri/ conglomerate prin procesul de fragmentare selectiva a rocilor cu impulsuri de inalta tensiune si mare putere.

Metodele studiate si propuse de ICPE-CA sunt absolut ecologice, bazandu-se pe electrotehnologii si lichide magnetice ce actioneaza pe principiul diferentei de densitate a componentelor, respectiv separarea electrodinamica prin diferenta de conductibilitate electrica a metalelor sau a altor componente.

Fata de aceste aspecte semnalate, ICPE-CA poate sa se implice in vederea solutionarii acestei probleme atat de delicate, prin oferirea unor solutii viabile si, cel mai important, perfect ecologice.

Oamenii de ştiinţă clujeni doresc extracţia aurului fără cianuri, deci fără compromiterea mediului şi cu implicarea  statului român.

NapocaNews