Olanda a prezentat miercuri scuze Rusiei, recunoscând că prin agresarea diplomatului rus la Haga a fost încălcată Convenţia de la Viena, potrivit postului de televiziune Rossia 24.

Olanda a prezentat scuze Moscovei pentru încălcarea Convenţiei de la Viena în cazul diplomatului rus (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al Ministerului olandez de Externe a precizat că Olanda îşi cere scuze „doar pentru încălcarea Convenţiei de la Viena, nu şi pentru acest incident în general”.

Conform acestei Convenţii, poliţia olandeză nu avea dreptul să-l agreseze pe diplomatul rus, care beneficiază de imunitate de jurisdicţie.

Şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului rus, Aleksei Puşkov, a declarat că scuzele Olandei nu sunt suficiente şi a cerut ca cei responsabili pentru acest incident să fie pedepsiţi.

„Haga ne-a prezentat scuze, dar practic a apărat acţiunile poliţiei, calificându-le drept «profesioniste». Adică, scuze există, iar vinovaţi nu”, a afirmat Puşkov, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, potrivit ziarului rus Komsomoliskaia Pravda.

Recent, diplomatul rus Dmitri Borodin a fost reţinut în forţă la domiciliul său din Haga şi deţinut mai multe ore de către poliţia olandeză. Ulterior, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că acest incident „este o încălcare grosolană a Convenţiei de la Viena”, iar ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că relaţiile dintre Rusia şi Olanda depind de faptul cum va reacţiona Haga în cazul atacului împotriva lui Borodin.

Sursa: Mediafax