Guvernul de la Budapesta intentioneaza sa elimine imprumuturile bancare in valuta in urmatorii trei-cinci ani si sa reduca ratele lunare platite de maghiari cu pana la 20%, a anuntat ministrul Economiei, Mihaly Varga.

„Trebuie sa fim atenti, sa nu declansam prabusirea sistemului bancar”, in conditiile in care mai multe banci nu ar fi capabile sa suporte pierderi similare celor generate de planul de plati anticipate din urma cu doi ani, a spus Varga, pentru postul public de televiziune, citat de Bloomberg.

Ungaria interzice distribuitorilor de gaze sa includa pierderile din retea in facturi

Bancile din Ungaria au pierdut 1,7 miliarde de dolari in urma unui program introdus in 2011, care a permis rambursarea anticipata a imprumuturilor in valuta la un curs de schimb sub cel al pietei. Mai mult de 156.000 de debitori au beneficiat de acest program.

Guvernul lui Viktor Orban a promis sa ia masuri pentru a veni in sprijinul persoanelor fizice cu imprumuturi in valuta afectate de prabusirea forintului pe fondul crizei financiare.

Ungaria ieftineste din nou energia: preturile scad in total cu 20%

Pana pe 1 noiembrie, bancile ungare trebuie sa vina cu o solutie proprie pentru remedierea acestei situatii, insa ministrul Economiei considera ca institutiile de credit nu vor reusi sa se respecte acest termen.

Planul ce are in vedere reducerea ratelor cu 15% pana la 20% incepand cu anul viitor presupune impartirea costurilor intre banci, debitori si stat.

Valoarea imprumuturilor in valuta garantate cu ipoteci ale maghiarilor se ridica la aproape 3,5 trilioane de forinti. Aproximativ doua treimi din imprumuturile ipotecare sunt in franci elvetieni, iar o cincime din creditele in valuta sunt neperformante.

 

Sursa: Ziare.com