Guvernul USL a anunțat recent în spațiul public că pensiile și salariile pentru bugetarii cu lefuri mici vor fi majorate anul viitor. Anunțul viza indexarea cu aproximativ 3%, ceea ce ar acoperi inflația prognozată pentru anul 2014. Reprezentanții Guvernului le explicau pensionarilor cum va fi mai bine în 2014, cum va mări USL pensiile, însă cuantumul de mărire nu e calculat corect.

„E o certitudine faptul că acest procent al inflației este eronat, iar cei din Guvern știu acest lucru. Explicația este una extrem de simplă. Inflația se calculează pe baza unui pachet de servicii și produse care se presupun a fi consumate de toți românii. Iar în acest coș sunt incluse toate produsele pe care românii le cumpără, toate serviciile la care se apelează în decursul anului, fiecare dintre acestea având o pondere estimată.

Calculul care indică procentul inflației de 3% este eronat deoarece are ca etalon românul mediu. Tot acest coș se aplică, în medie, la toți românii. Or, când Guvernul vine și spune că majorează pensiile peste rata inflației, se omite un lucru esențial: pensionarii nu pot fi comparați la consum cu românul mediu, ei sunt o categorie diferită.

Concret, coșul de consum pentru românul mediu, nu se aplică pensionarului. Pensionarii au un alt coș de consum, bazat în principal pe plata cheltuielilor și consumul de alimente.

De ce domnii noștri guvernanți nu sunt capabili să facă un calcul real, just, și încearcă să mascheze orice normalitate și obligație prin lege, într-o binefacere a USL care nici măcar nu e corect calculată? Probabil ne vom da seama în episodul următor”, precizează senatorul Tişe.