Ioan BÎLDEA, vicepreședinte PNL Cluj-Napoca, îşi exprimă nemulţumirea faţă de Liviu Neag, directorul RATUC, într-un comunicat de presă: „Stăpân de zeci de ani peste cea mai mare regie a Primăriei Cluj-Napoca, Liviu Neag a constatat, într-o dimineaţă că taximetrele încurcă transportul în comun şi s-a apucat să facă ordine în traficul din oraş. Însufleţit de un profund elan tovărăşesc, domnul director al Regiei Autonome de Transport Urban Călători, care pare să nu fi înţeles exact ce s-a întâmplat la finalul anului 1989, a anunţat că va propune Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei eliminarea a 500 – 1.000 de taximetre din oraş, din cele 1.600 active în prezent.

În opinia domniei sale, mijloacele de transport în comun care aparţin de regia pe care o conduce, încă de pe vremea în care alimentele se dădeau pe cartelă, sunt „jenate” în trafic de către taximetre şi de asta ajung în staţii cu întârzieri mari. Drept urmare, în loc să propună ca taximetrele să circule alternativ, cele cu numere pare într-o zi şi cele cu numere impare în ziua următoare, după cum ne-am fi aşteptat de la un manager public cu o experienţă bogată în economia socialistă, domnul Neag a avansat direct ideea scoaterii din circulaţie a taximetrelor care i se par lui în plus. O idee la care nici cel mai fidel colaborator al marelui lider Nicolae Ceauşescu, Emil Bobu, nu s-ar fi gândit.

Pentru a-şi dovedi calităţile şi potenţialul managerial până la capăt, domnul director Neag spune că nu vede utilitatea taximetrelor, care sunt peste tot în oraş. Domnia sa le consideră inutile pentru că sunt prea multe în trafic, ba mai mult are şi fotografii cu ele, întrucât a pus „oameni” în punctele cheie din oraş să le fotografieze.

Astfel, după logica domnului Neag, clujenii ar trebui să ia taxiul doar la ocazii speciale. Mai mult, domnul director, destul de slab familiarizat cu economia capitalistă, nu înţelege că ideea lui genială va face să crească preţul pe kilometru cu cât sunt mai puţine taxiuri, după logica pieţei: cerere şi ofertă.

PNL Cluj-Napoca îi aminteşte domnului Neag că trăim, totuşi, în anul 2013. Oraşul a crescut şi are nevoie de servicii de calitate, printre care se numără taximetria. La fel dacă municipalitatea nu este capabilă să rezolve problema parcărilor în cartiere, deşi are la dispoziţie soluţia amenajării parcărilor supraetajate pe structuri metalice, nu considerăm că taximetriştii şi clujenii trebuie să plătească pentru incompetenţa primarului.

Drept urmare îi solicităm domnului Neag să se abţină de la astfel de declaraţii aberante şi să-şi vadă de propriile proiecte: implementarea sistemului de ticketing sau modernizarea parcului auto al RATUC cu autovehicule noi, nu cu second-hand-uri luate din Franţa Pe de altă parte îi recomandăm domnului director să-şi ocupe timpul liber cu activităţi mai utile precum completarea propriei declaraţii de avere, care suntem convinşi că l-ar ține o vreme ocupat, decât să emită astfel de păreri, marca Dorel, despre fluidizarea traficului din oraş.”

NapocaNews