O noua analiza prezentata la ICN de Dr. Adam Drewnowski, cercetator de seama din Statele Unite, arata ca oamenii care consuma indulcitori hipocalorici, cum ar fi Stevia, au o dieta mai echilibrata.

Institutul Stevia Global (GSI) a gazduit, pe 18 septembrie, evenimentul “Impartaseste Stiinta despre Stevia”, o cina de discutii pe subiectul Stevia, indulcitorul fara calorii din sursa naturala. Intalnirea a fost organizata in cadrul celei de-a 20-a editii anuale a Congresului International de Nutritie pentru un grup international de nutritionisti, oameni de stiinta si profesionisti din domeniul sanatatii. Stevia a fost folosit ca substitut pentru zahar timp de secole, iar astazi, extractul purificat din frunzele de Stevia este utilizat la nivel global in bauturi si alimente.

Discutiile despre Stevia au fost moderate de Dr. Margaret Ashwell OBE, FafN, Consilier Stiintific in cadrul Institutului Stevia Global, la solicitarea colegilor sai din GSI – Dr. Cathy Kapica, CEO al Institutului Awegrin si Presedinte al Consiliului Consultativ, alaturi de Dr. Mauro Fisberg, consilier si specialist pediatric din Sao Paolo, Brazilia. Evenimentul a avut loc in saptamana celei de-a 20-a editii anuale a Congresului International de Nutritie (ICN 2013) de la Granada, la care au participat 5000 de oameni de stiinta.

Citeste si:

Stevia romaneasca: 10 beneficii aduse sanatatii

Citeste si:

ASPARTAMUL – un indulcitor sigur
Stevia romaneasca: 10 beneficii aduse sanatatii
7 Beneficii uimitoare ale consumului de ceai
O noua analiza prezentata la ICN de Dr. Adam Drewnowski, cercetator de seama din Statele Unite, arata ca oamenii care consuma indulcitori hipocalorici, cum ar fi Stevia, au o dieta mai echilibrata. Tema Congresului International de Nutritie din 2013, „Aderarea la Culturi prin Nutritie”, a fost abordata si in evenimentul organizat de Institutul Stevia Global, unde oameni de stiinta din intreaga lume au aflat informatii despre Stevia. In prezentarea sa, Dr. Ashwell a numit Stevia “noul zahar al secolului XXI”.

Planta Stevia este originara din America de Sud si a fost consumata in urma cu 200 de ani de populatia indigena, care folosea frunzele plantei pentru indulcirea bauturilor sau le mesteca datorita gustului dulce. Astazi, Stevia este folosita in mii de alimente si bauturi la nivel global. Frunzele de Stevia sunt in mod natural dulci. Pentru a produce extractul purificat, frunzele de Stevia uscate sunt cufundate in apa printr-un procedeu asemanator prepararii ceaiului, pentru a elibera substantele dulci din frunza. Extractul purificat din frunzele de Stevia poate fi gasit intr-o varietate de alimente si bauturi, unde dulceata de origine naturala ajuta la reducerea numarului de calorii si ofera un gust dulce, precum cel al zaharului.

“Oamenii cauta din ce in ce mai des moduri prin care sa poata reduce numarul de calorii si sa-si imbunatateasca dieta. Stevia este alegerea potrivita pentru aceia care isi doresc atingerea unui echilibru energetic fara sa sacrifice, in acelasi timp, gustul dulce. Este un indulcitor de origine naturala, sigur pentru intreaga familie.”, a mentionat Dr. Ashwell.

Avizat de Uniunea Europeana in noiembrie 2011, extractul purificat din frunze de Stevia este primul indulcitor din sursa naturala, fara calorii, disponibil pentru intreaga familie. In 2012, mai mult de 50% dintre alimentele si bauturile cu Stevia au fost lansate in Europa.

Un studiu recent din UK privind comportamentul consumatorilor a aratat ca 43% dintre consumatorii care stiu despre Stevia au o parere pozitiva despre acest indulcitor. (Martie 2013, Sondaj Consumatori, GSI, UK). Consumatorii pot gasi indulcitorul de origine naturala intr-o varietate de alimente si bauturi, cum ar fi sucurile carbogazoase, cele de fructe, apele cu formula imbunatatita, iaurturile, produsele lactate si indulcitorii de masa.
Pana in prezent, 53 de produse cu Stevia au fost lansate in acest an in UK.

Beneficiile Steviei:

• Zero calorii
• Provenit din sursa naturala
• Cultivarea sustine o agricultura durabila
• Index glicemic zero; recomandat persoanelor cu diabet
• Poate fi consumat si de copii
• Protejeaza dintii
• Se poate folosi si la gatit
• Ideal pentru o gama larga de alimente si bauturi

Sursa: Healthy