Organizația județeană Cluj a Partidului Popular Maghiar din Transilvania dezaprobă ferm decizia Consiliului Judeţean Cluj, în urma căreia aeroportul din Cluj se va numi „Avram Iancu”. „Cultul ostentativ al lui Avram Iancu lezează sensibilitatea comunităţii maghiare, ar fi mai corect dacă aeroportul ar purta numele unui personaj larg acceptat din Transilvania”, spune partidul.

Conform consilierului judeţean Remus Lăpuşan, preşedinte PSD Cluj, decizia privind denumirea aeroportului s-a bazat pe un sondaj de opinie și a fost luată în urma unei dezbateri publice care a durat mai multe luni. Însă comunitatea maghiară din județul Cluj a fost omisă din aceste consultări.

PPMT solicită retragerea deciziei, și denumirea aeroportului după încheierea dezbaterii publice, în conformitate cu voința opiniei publice.

Drept răspuns la această poziţie, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, consideră că solicitarea PPMT este tendențioasă și cu iz de discriminare. „Reprezentanții acestei formațiuni politice susțin că noul nume al aeroportului „lezează sensibilitatea comunității maghiare” care, la Cluj, reprezintă doar 15% din populație, neținând seama de părerea și sensibilitatea comunității majoritare, cea română, cea care a decis viitoarea denumire a aeroportului. Or, în orice democrație care se respectă, minoritatea se supune majorității! Cât despre „cultul” lui Avram Iancu, consider că este pe măsura faptelor sale, la fel ca și cultul lui Lajos Kossuth! În fond, fiecare națiune are eroii ei și-i cinstește cum consideră potrivit”.

Mai mult, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj spune că cererile de anulare a hotărârii din 30 septembrie 2013 sunt tardive. „Instituția pe care o conduc și-a anunțat public intenția de a da un nume nou aeroportului încă din luna septembrie 2012, lansând și o dezbatere publică în acest sens. Timp de un an de zile, nici domnul Soos Sandor, nici alt coleg de partid al domniei sale nu a trimis, în scris sau prin poșta electronică, nici un fel de sugestie legată de această intenție”.

Uioreanu mai precizează că denumirea este bazată pe propunerile primite de la cetățeni și pe studiul realizat de reputatul sociolog Vasile Dâncu.