Preşedintele PPMT, Toro Tibor, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj că maghiarii din România „nu se vor lăsa până când nu îşi vor atinge scopul, de obţinere a regiunii autonome a aşa zisului ţinut secuiesc”, urmând să recurgă chiar la „forme democratice de nesupunere civică”, dacă autorităţile române neglijează comunitatea maghiară.

„Marele Marş al Secuilor a arătat că această cauză a autonomiei ţinutului secuiesc nu este ceva izolat şi nu este doar jucăria politică a unor politicieni, ci are un sprijin popular în zonă. Am dat un răspuns hotărât: dorim toţi secuii, locuitori ai zonei, ca ţinutul secuiesc să fie o regiune administrativă autonomă, să primească un statut special. Nu ne lăsăm până nu ne atingem scopul, de a forma o regiune autonomă a ţinutului secuiesc. Am transmis, prin acest marş, şi un mesaj Guvernului de la Bucureşti, că suntem deschişi la dialog şi considerăm că această construcţie de autonomie este vitală pentru viitorul comunităţii noastre. Vom continua astfel de mişcări până la forme democratice de nesupunere civică, unealta unei comunităţi care nu este ascultată şi este neglijată de autorităţi”, a spus Toro.

Potrivit preşedintelui PPTM comunitatea maghiară „nu are un plan privind acţiunile de nesupunere civică”, dar printre acestea s-ar putea număra blocarea unor drumuri sau refuzul de a plăti impozite cu care maghiarii nu sunt de acord.

Cifrele oficiale au indicat o participare a 15.000 de unguri la marşul “secuilor”, însă preşedintele PPMT, Toro Tibor, susţine că în realitate au fost peste 100.000 de participanţi.

NapocaNews