Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a admis sesizarea subsemnatului cu privire la pagina de internet a Primăriei Joseni (Harghita), redactată exclusiv în limba maghiară.

CNCD_-_pagina_internet_Primăria_Joseni_Harghita


În luna mai a.c. am sesizat CNCD cu privire la faptul că pagina de internet a Primăriei comunei Joseni, condusă de Gall Szabolcs, este redactată exclusiv în limba maghiară, fapt ce constituie o încălcare a Constituției României și a prevederilor O.G. nr. 137/2000. CNCD a admis sesizarea subsemnatului și l-a sancționat pe primarul Gall Szabolcs cu suma de 600 de lei pentru discriminarea cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare, deci și a subsemnatului.

Primarul Gall Szabolcs susținea, într-un comentariu postat la un articol pe acest blog chiar în urmă cu câteva zile, că pagina de internet pe care am reclamat-o nu aparține Primăriei Joseni și că pagina reclamată este doar una ”de probă”. În 2011 pagina de internet a Primăriei Joseni era de asemenea redactată exclusiv în limba maghiară, ”de probă” (detalii aici). Cu un tupeu caracteristic extremiștilor maghiari din Covasna și Harghita, primarul comunei Joseni, Gall Szabolcs, minte atunci când este vorba să acopere o ilegalitate pe care a comis-o. Nici în fața evidențelor și a dovezilor extremistul Gall Szabolcs nu cedează. De altfel, CNCD a remarcat în hotărârea luată comportamentul sfidător al primarului Gall Szabolcs care nu a binevoit să trimită un punct de vedere la solicitarea CNCD.

Domeniul reclamat la CNCD ce găzduiește pagina de internet a Primăriei Joseni aparține Consiliului Local Joseni

Primarul comunei Joseni, Gall Szabolcs, s-a remarcat după ce a finanțat din fonduri publice tabăra extremiștilor maghiari de la EMI unde se militează pentru anexarea Transilvaniei la Ungaria.

Dan Tanasa