Principele Radu al României și Principele Nicolae al României au fost prezenţi astăzi la Cluj-Napoca, unde au luat parte la mai multe evenimente.

La Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga, Principele Radu și Principele Nicolae au inaugurat o expoziție de carte și fotografie regală, din colecțiile speciale ale bibliotecii universitare clujene, precum și expoziția Regele Urmărit, care conține documente din arhiva CNSAS.

Principele Radu s-a declarat foarte uimit de numele de cod primit de Regele Mihai din partea Securităţii: „Rex” şi a menţionat că deşi şi-a ridicat dosarul de la CNSAS, Mihai I nu a fost interesat să şi-l parcurgă cu atenţie.

O mare parte din activitatea Casei Regale a României se bazează pe promovarea culturii române, potrivit spuselor oaspeţilor Clujului.

În acest sens, ASR Principele Radu a amintit că doar într-un Crăciun Casa Regală a dotat 150 de biblioteci cu cărţi.

Alteţa Sa a pomenit şi despre implicarea Casei Regale în demararea programului „Bilioteca pentru toţi”.

„Biblioteca pentru toţi era cartea cea mai ieftină, cea mai generoasă, fiindcă, în peste o mie de titluri ea includea tot ce trebuie să ştie un intelectual european al momentului. Acest proiect a murit. El nu a fost ucis de comunism, ci de cei care au succedat”.

Însă, în colaborare cu Editura Curtea Veche, Casa Regală susţine acum colecţia „Cărţile copilăriei”, care îşi propune să ajungă la peste 100 de titluri pentru cei mai mici dintre români.

„Suntem ultima ţară din Uniunea Europeană care cumpără cărţi. Numărate pe cap de locuitor, ele sunt cele mai puţine pe an. E adevărat că la această realitate, neplăcută pentru noi, concură şi faptul că o mulţime dintre concetăţeni de-ai noştri nu îşi desfăşoară activitatea şi nu îşi trăiesc viaţa în frontierele ţării. Avem o mulţime de români care trăiesc în Italia, Spania, Franţa şi Germania, în SUA şi Israel, Canada şi ţări din Nordul Europei, precum şi o mulţime, din ce în ce mai consistentă, în Asia. Probabil că sfertul de populaţie românească ce a ales să trăiască şi să muncească în afara graniţelor este şi cel mai dinamic, cel mai tânăr, cel mai bine plătit şi probabil că ei au cărţi pe noptierele copiilor lor”, a adăugat Principele Radu.

ASR a mai fost prezent cu începere de la ora 12:00, la Transylvania College pentru prezentarea proiectului Cărțile copilăriei, iar de la ora 17:00, în centrul cultural Casino, unde a avut loc lansarea cărții „3 poduri peste lume” a Principui Radu al României.