Ministerul Finanţelor vrea să monteze GPS-uri pe TIR-urile cu legume şi fructe care intră în ţară. Producţia de mere, ce urmează a fi strânsă în următoarele două săptămâni, este estimată la 375.000 de tone, în creştere cu 7% faţă de sezonul anterior, potrivit informaţiilor World Apple And Pear Association, o organizaţie a industriei de profil.

Această cantitate de mere va aduce în economie 330 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Suprafeţele dedicate de horticultori plantaţiilor de meri reprezintă un sfert din cele 200.000 de hectare acoperite cu pomi fructiferi.

„Cred că această prognoză este optimistă. Seceta de anul trecut a lăsat urme adânci în plantaţiile vechi şi neirigate, ceea ce va avea influenţă şi asupra producţiei din acest an“, spune Emil Farago, fermier cu o livadă de circa 300 de hectare de meri şi afaceri de aproape 2 milioane de euro.

Creşterea de producţie prognozată pentru acest an este şi prima din ultimii trei ani. Recolta totală este însă în prezent la o treime faţă de vârful de 1 milion de tone din 2004. Cu toate acestea, România reuşeşte să fie al şaptelea jucător pe piaţa europeană a merelor, liderul fiind Polonia, cu o recoltă de zece ori mai mare.

Sursa: ZF