Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a pus marți, 8 octombrie 2013, piatra de temelie pentru o nouă biserică în orașul Cluj-Napoca. Slujba de sfințire a locului unde va fi ridicat noul locaș de rugăciune a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Au participat la slujba de punere a pietrei de temelie toți preoții din Protopopiatul Cluj II, în frunte cu părintele protopop Gheorghe Braica, care au participat dimineață la cercul preoțesc, ce s-a desfășurat la biserica „Sfinții Ioachim și Ana”. La finalul slujbei Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a vorbit despre Hristos, Capul Bisericii: “Această acțiune de a pune piatră de temelie, de a construi biserică, sigur că Sfântul Apostol Pavel se referă la biserica spirituală, Domnul Hristos este Capul, noi toți suntem mădularele, dar dăm și o interpretare materială textului din 1 Corinteni, care spune un lucru interesant, și anume că nimeni nu poate pune o altă temelie decât cea care este Iisus Hristos, iar de zidește cineva pe această temelie aur, argint sau pietre scumpe, lemne, fân, trestie, lucru fiecăruia se face cunoscut și îl va vădi Dumnezeu. Este vorba aici despre ziua judecății. Dacă lucrul cuiva, zice mai departe Sfântul Apostol Pavel, nu va arde, ci va rezista, cel ce a ctitorit va avea plată”.

Noul locaș de rugăciune din municipiul Cluj-Napoca va fi construit în cartierul Bulgaria și va avea hramul „Sfinții Ioachim și Ana”. Biserica de zid va fi construită pe locul actualei bisericuțe de lemn a parohiei, în care s-a slujit timp de 10 ani. Parohia „Sfinții Ioachim și Ana” este relativ nou înființată, mai exact în 2001 la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Părintele paroh, Eugen Copaciu: “Parohia „Sfinții Ioachim și Ana” care s-a reînființat în 2001, în iunie, a existat de fapt încă din anul 1938. Atunci a fost construită o primă capelă pe strada Fabricii, în casa familia Câmpean unde s-a slujit în cartierul acesta mărginaș al Clujului. Au venit ulterior anii grei de refugiu, iar mai târziu comunitatea parohială s-a mutat în biserica Sfântul Ioan Botezătorul, iar în 2001 s-a găsit de cuviință ca aici, în cartierul Bulgaria, să se ridice o biserică. La început s-a construit o biserică din lemn în care s-a slujit mai bine de 10 ani, iar acum începem demersurile pentru construirea unei biserici mai mari din zid”.

Lucrările de construcție a noii biserici din zid a parohiei clujene Sfinții Ioachim și Ana vor demara în următoarele luni. Părintele Eugen Copaciu a declarat că speră ca până anul viitor să se finalizeze subsolul locașului de rugăciune, pentru a se putea oficia aici sfintele slujbe.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea