Rectorii universitatilor din intreaga tara si-au exprimat sustinerea demersurilor studentilor in vederea alocarii a 6% din PIB pentru educatie cu ocazia intalnirii Consiliului National al Rectorilor (CNR) care s-a desfasurat in perioada 11-12 octombrie, la Suceava.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a fost prezenta in cadrul evenimentului, reprezentantii federatiei reiterand importanta investitiei in educatie pentru scoaterea din colaps a sistemului de invatamant din Romania si asigurarea perspectivelor unei dezvoltari sustenabile a Romaniei pe termen mediu si lung. Studentii au solicitat sprijinul rectorilor in lupta pentru alocarea a 6% din PIB pentru educatie aducand in atentie gravele consecinte ale finantarii slabe a educatiei care se rasfrang asupra intregului sistem de educatie si faptul ca niciun Guvern aflat la putere nu a respectat asumarile legate de bugetul pentru educatie. Studentii le-au transmis rectorilor si decizia de a organiza proteste la nivelul intregii tari in aceasta toamna.

”Efectele slabei finantari a educatiei reprezinta probleme care nu pot fi ignorate de nicio universitate si pentru care trebuie gasite solutii urgent. Ne aflam in situatia in care multe universitati din Romania abia reusesc sa asigure plata salariilor profesorilor, ceea ce face ca investitiile facute pentru cresterea calitatii educatiei sa reprezinte un lux pe care nu si-l mai pot permite. Ne-a ajuns demult cutitul la os si consideram ca a sosit momentul ca toate grupurile sociale afectate de problemele unui sistem de invatamant subfinantat cronic – studenti, elevi, profesori, sindicate, rectori, parinti, sa militam impreuna pentru o finantare corespunzatoare a educatiei in Romania. Ne bucuram de sustinerea pe care rectorii si-au manifestat-o in aceste zile fata de demersurile pe care ANOSR le-a initiat si doreste sa le continue pentru cresterea finantarii educatiei si speram ca toamna aceasta sa faca din anul urmator primul an in care educatia este tratata cu adevarat ca prioritate nationala si nu doar in declaratiile domnilor politicieni” – Mihai Dragos, presedinte ANOSR.

NapocaNews