În 24 octombrie a.c., începând cu ora 13.00, în Parcul Central „Simion Bărnuţiu” s-a dezvelit bustul marelui compozitor clujean Nicolae Bretan, autorul operei naţionaliste „Horea”. Prin admirabilul devotament al fiicei compozitorului, Judit Bretan Le Bovit, a fost donat municipalităţii un bust, operă a sculptoriţei Ana Rus, care s-a develit pe aleea centrală a parcului.

La manifestare a participat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, carea a vorbit despre importanţa compozitorului în lumea academică şi multiculturală a Clujului, dar şi despre mesajul său patriotic din opera „Horea”. Bustul a fost sfiinţit de un sobor de preoţi greco-catolici, în frunte cu protopopul Sabău Nicolae. Cu ocazia dezvelirii bustului în Parcul Central, alături de cel al confraţilor săi, Antonin Ciolan şi Sigismund Toduţă, scriitorul Ion Cristofor a prezentat şi cartea fiicei compozitorului, intitulată Uraganul (Editura Casa cărţii de ştiinţă, Cluj-Napoca, 2013). Memoriile doamnei Iudit Bretan evocă, într-un stil fermecător, personalitatea lui Nicolae Bretan şi Clujul natal, dar şi eforturile făcute de autoare pentru a impune creaţia unui compozitor puţin cunoscut în propria ţară.

La ceremonie au participat numeroşi consilieri locali, iar Primăria a depus o jerbă de flori.

Compozitor, bariton şi regizor de operă, Nicolae BRETAN s-a născut la 25 martie 1887, la Năsăud, şi a decedat la 1 decembrie 1968, la Cluj-Napoca. A făcut studii la Conservatorul “Gh. Dima” din Cluj (1906-1908), la Academia de Muzică din Viena (1909) şi la Magyar Király Zeneakadémia din Budapesta (1912). Este, de asemenea, licenţiat al Facultăţii de Filologie din Cluj (1916). A fost regizor la Opera Maghiară din Cluj şi director al Operei Române din Cluj-Napoca. S-a afirmat şi ca prim-bariton al Operei din Bratislava. Vorbea, alături de limba sa maternă, maghiara şi germana.

A compus 230 de cântece pe versuri de poeţi români, maghiari şi germani, precum şi cinci opere. Este autor, de asemenea, a numeroase lucrări religioase şi a unui “Requiem pentru voce solo (sau cor) şi orgă”. Dintre operele sale amintim: “Luceafărul” (1921), “Golem”(1924), care a avut premiera în Elveţia în 1990, “Arald” (1939), “Eroii de la Rovine”(1935) şi o operă în trei acte, “Horia”(1934).

Este autorul studiului Romantismul în muzică (vol.I-II, 1962). Din 1993, Academia de Muzică “Gh. Dima” patronează Festivalul Concurs “Nicolae Bretan”, iniţiat de Fundaţia Culturală condusă de fiica compozitorului, Judit Bretan din SUA.

NapocaNews