Chimistul clujean Radu Silaghi-Dumitrescu lucrează din 2007 la un proiect ambiţios – obţinerea sângelui artificial. Produsul ar putea înlocui sângele uman utilizat de spitale pentru transfuzii.

Cercetătorul român, care şi-a prezentat realizările în faţa studenţilor clujeni la Chimie, a testat produsul creat în laboratoarele Universităţii Babeş-Bolyai. În cadrul conferinţei intitulate „Sânge artificial «Made in Cluj»”, profesorul a explicat faptul că produsul la care lucrează are la bază o funcţie extrem de importantă a sângelui natural – transportul oxigenului. „Pe noi ne interesează să producem ceva ce poate fi folosit, temporar, în locul sângelui, pe termen scurt. Pentru situaţii de urgenţă, precum accidente sau operaţii, când se pierde mult sânge”, a precizat chimistul.

Radu Silaghi-Dumitrescu spune că motivele pentru care a început acest proiect de cercetare sunt numeroase, cele mai importante fiind legate de lipsa sângelui din spitale, costurile foarte mari şi riscurile de infectare care există în prezent. „Ajungem la acest sânge artificial prin chimie. Încercăm fie să copiem natura, să folosim molecule pe care le foloseşte şi natura şi să le modificăm, sau se poate folosi o substanţă pur chimică”, a spus chimistul legat de metodele pe care le aplică în cercetare.

După ce obţine un anumit produs, profesorul, alături de colegii săi, îl testează, încercând să identifice varianta care nu provoacă reacţii adverse grave. Astfel de cercetări se fac de către oamenii de ştiinţă din mai multe colţuri ale lumii. Specificitatea cercetării de la Cluj constă însă într-o descoperire importantă. „O direcţie unică la nivel mondial a facultăţii noastre este de a folosi, în loc de substanţe roşii precum hemoglobina, o substanţă incoloră care poate îndeplini aceeaşi funcţie de transport al oxigenului”, precizează prof. Silaghi-Dumitrescu.

Aceasta din urmă a fost obţinută cu ajutorul unei proteine care provine de la o specie de viermi marini. „Nimeni altcineva nu încearcă să facă aşa ceva în prezent. […] Am discutat cu un profesor din State Unite, expertul în această proteină. Mi-a mărturisit că s-a gândit şi el la un moment dat, dar n-a urmărit ideea”, a mai spus cercetătorul român.

Ioana Raluca Ghioarcă, Sursa: Yahoo News