Specialiștii Fondului Monetar Internațional (FMI) au mai multe proiecții legate de România și iau în calcul atât varianta optimistă, când situația economică va evolua conform așteptărilor, cât și pe cea pesimistă, cu recesiune și depreciere a monedei naționale. Ce s-ar întâmpla cu noi în cele două cazuri? Specialiștii FMI descriu cele două variante într-un raport publicat după aprobarea împrumutului stand-by acordat României.

Scenariul de bază prevede o revenire treptată a economiei României în anii 2013-2015. Potrivit Fondului, în acest caz, creșterea economică va ajunge, anul acesta, la 2%, având în vedere un an agricol sub nivelul lui 2012, care a fost un an excepțional, dar compensând cu creșterea exporturilor în statele din afara Uniunii Europene, mai puțin afectate de criza datoriilor. Datele oficiale care indică o creștere economică de 0,3% în trimestrul al doilea din 2013 față de trimestrul anterior, și de 1,3% comparativ cu perioada similară din 2012, sunt conform așteptărilor, precizează specialiștii FMI.

În scenariul optimist, creșterea reală a PIB va ajunge la 2,2%, anul viitor, în condițiile în care cererea internă va crește, datorită unei absorbții mai eficiente a fondurilor europene și a creșterii creditării în sectorul privat, dar și fiind ajutată de o îmbunătățire a mediului economic extern care ar susține creșterea exporturilor. Dacă nu intervine nicio turbulență financiară, în 2015 ne va merge și mai bine. Potrivit FMI, vom avea o creștere economică de 2,5%.

În plus, inflația va scădea în a doua jumătate a anului în curs, pentru a încheia anul la 3,3%, în interiorul intervalului țintit de BNR de 2,5%+/- un punct procentual. Această evoluție ar fi posibilă datorită efectului invers celui de bază, precum și în virtutea așteptărilor că recolta mai obișnuită decât cea de anul trecut va ține jos prețurile alimentelor. Inflația este așteptată să scadă pe parcursul anilor 2014-2015.

Scenariul optimist mai prevede că deficitul de cont curent se va reduce până la 2% din PIB, în 2013, în condițiile în care cererea internă se menține slabă și importurile cresc mai lent decât exporturile. Totuși, în următorii doi ani, FMI se așteaptă ca deficitul de cont curent să urce ușor, până la 2,5-2,75% din PIB, având în vedere că cererea domestică își va reveni. Intrările de capital vor crește datorită investițiilor străine directe, depășind nivelurile minime actuale.

Cu rambursarea unor sume considerabile către FMI, se estimează că rezervele internaționale ale României vor scădea la 30,5 miliarde euro (cinci luni de importuri), până la finalul anului 2015. În cadrul scenariului de bază, România nu ar avea nevoie de finanțare suplimentară.

Alina Badea, Sursa: rnews.ro