Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat luni că trebuie diminuată imaginea negativă în legătură cu faptul că legea nu a fost „aplicată până la capăt” în cazul mintingurilor din ultima perioadă, precizând că se va încerca să nu se ajungă la conflicte.

Stroe le-a spus prefecţilor şi reprezentanţilor Jandarmieriei că vor trebui monitorizate aceste mitinguri. „Mă refer la cele autorizate şi traseele parcurse în astfel de situaţii, astfel încât să diminuăm imaginea, pe bună dreptate negativă, în legătură cu faptul că nu am aplicat legea până capăt. Rămân totuşi ferm pe ideea pe care şi primul ministru a expimat-o, şi anume aceea că vom încerca să nu se ajungă la conflicte între cetăţeni şi reprezentanţii instituţiilor statului”, a spus Radu Stroe, la videoconferinţa cu prefecţii.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a făcut apel, sâmbătă, la protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană „să nu îşi schimbe atitudinea din ultimele săptămâni”, subliniind că îşi doreşte ca „situaţia să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violenţele sunt o soluţie”.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că nu are nimic împotriva protestelor cât timp acestea sunt paşnice, precizând că ceea ce nu va accepta este „momentul în care disputa ajunge la violenţă”.
Ministrul Afacerilor Interne a subliniat însă că şi organizatorii mitingurilor ar trebui să respecte legea. „Organizatorii mitingurilor vor trebui să înţeleagă faptul că trebuie să respecte legea. De voie şi, dacă va fi cazul, de nevoie”, a spus Radu Stroe.

Ponta a declarat că, împreună cu ministrul de Interne, Radu Stroe şi cu şefii Jandarmeriei, a luat decizia să se intervină în cazul în care protestele devin violente.

Victor Ponta a adăugat că ştie că în apropiere de Roşia Montană, la Câmpeni, există o grupare extremistă care incită la violenţă, dar că se vor lua măsuri ca manifestările extremiste şi violente să nu se extindă.

„Am văzut că este un grup extremist care încearcă să creeze o provocare violentă la Câmpeni, în apropierea Roşiei Montane. Vom avea grijă ca să nu lăsăm manifestările extremiste şi violente să se extindă şi vom lua măsuri”, a mai spus premierul.

Ponta a precizat că nu vrea ca România să trăiască într-un „iz al anilor ’80” fără să se dezvolte precum celalalte ţări europene.

Din 1 septembrie, în Bucuresti şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului de la Roşia Montană.

AM