Luni, 21 octombrie 2013, când Biserica Ortodoxă a făcut pomenirea Sfinții Cuvioși Mărturisitori: Visarion și Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea și Sfinții Preoți Mărturisitori: Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, biserica parohială din Chinteni, protopopiatul Cluj I, și-a serbat hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată aici de PS Vasile Someșanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Au slujit alături de Preasfinția Sa de un sobor de preoți din parohiile din împrejurimi, în frunte cu protopopul de Cluj I, Pr. Ioan Jeler.

În cadrul cuvântului de învățătură PS Vasile a vorbit credincioșilor prezenți la hramul bisericii din Chinteni despre ocrotitorii locașului de cult. Ierarhul i-a îndemnat în același timp pe credincioși la o viață duhovnicească și la o credință mărturisitoare : “Fiecare dintre noi suntem chemați să avem o credință mărturisitoare și atunci când ne străduim cu adevărat să-l mărturisim pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos nu o putem face decât silindu-ne să ne eliberăm sufletul, mintea, inima noastră de orice ură, dușmănie, mânie, ceartă, de invidie și prin vorbele și prin faptele noastre să putem să arătăm iubirea, dragostea față de aproapele, față de părinții, moșii și strămoșii noștri, dragostea față de Dumnezeu”. La finalul slujbei părintele paroh Simion Abraham a precizat că ocrotirea Sfinților Cuvioși Mărturisitori este o bucurie, dar și o responsabilitate pentru credincioșii parohiei din Chinteni: “Noi avem acest privilegiu, această bucurie de a-i avea patroni spirituali pe Sfinții Cuvioși Mărturisitori ai parohiei noastre din Chinteni. Trebuie să le urmăm exemplul, să luptăm și noi pentru credința noastră, să ne străduim și noi să ne păstrăm credința noastră cea adevărată și așa să ne prezentăm la vremea rânduită în fața Dreptului Judecător. Am luptat, ne-am păstrat ceea ce am avut și iată Doamne venim cu ceea ce este”.

Biserica parohiei ortodoxe din Chinteni a fost construită între anii 1946 și 1964. În 1964 când a fost sfințită de vrednicul de pomenire Episcopul Teofil Herineanu a primit hramul Sfinții Cuvioși Mărturisitori: Visarion, Sofronie și Oprea. Din 1983 la biserică din Chinteni s-au realizat lucrări de renovare și reabilitare. Potrivit părintelui paroh, Simeon Abraham în primii ani a fost refăcută tencuiala exterioară, în 1991 s-a restaurat pictura, iar în 2011 și 2012 au fost puse în loc de geamuri, vitralii.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea