Astăzi, 10 octombrie 2013, a debutat Simpozionul Internațional organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca pe tema ”Credință și Politică. Sfinții Împărați Constantin și Elena-promotori și apărători ai libertății religioase”. Deschiderea oficială a avut loc după ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, prof. univ. dr. Felix Unger, Președintele Academiei de Științe și Arte din Salzburg. Cuvântul inaugural a fost rostit de decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, care a explicat faptul că organizarea unui astfel de eveniment este un mijloc de a aduce cinstire Sfinților Împărați Constantin și Elena: ”Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a Universității Babeș-Bolyai și-a propus ca în anul omagial dedicat Sf. Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, să-i cinstească după cuviință, sub aspect academic prin susținerea de comunicări științifice de către cei mai avizați specialiști din țară și străinătate, dar și Liturgic, mulțumindu-le prin rugăciuni și cântări de laudă pentru darul esențial al libertății făcut întregii creștinătăți.”

În continuare, au urmat sesiunile de comunicări pe teme de credință și politică legate de viața și activitatea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Prima lucrare a fost prezentată de ÎPS Părinte Andrei care le-a vorbit celor prezenți despre Hristos, singurul care ne poate oferi libertatea deplină: “Omul devine liber de păcat și de toate servituțile prin Hristos. Din toate patimile amintite și din toate urmările lor ne eliberează Hristos. El ne oferă libertate deplină de păcat și de moarte. Sf. Ap. Pavel ne spune că prin Hristos -Adam cel nou- ne eliberăm de păcat, de suferință și de moarte.” În prima parte a sesiunilor de comunicări a susținut o prelegere și PS Petroniu, Episcopul Sălajului, pe tema de la teocrație la demo(no)crație. Tot astăzi au susținut prelegeri în prima parte a sesiunilor de comunicări: Dr. Peter Leithart, de la New Saint Andrews College/SUA, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Andrei Șaguna”, precum și prof. univ. dr. Jean Paul Durand de la Facultatea de Drept Canonic a Institutului Catolic din Paris. După o scurtă pauză a debutat a doua parte a sesiunilor de comunicări de astăzi, care a fost moderată de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă și pr. prof. univ. dr. Adrian Gabor.

Simpozionul va continua mâine cu o serie de prelegeri susținute de participanți atât în Aula Universității Babeș-Bolyai cât și în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă.

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renasterea