Ofiţerul de securitate Marian Pârvulescu, cel care l-a anchetat direct pe Gheorghe Ursu, nu va fi cercetat pentru moartea disidentului, după decizia luată astăzi de ribunalul Militar Bucureşti. Gheorghe Ursu a fost cercetat de Securitate în anii 80, după ce a trimis scrisori către Europa Liberă şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste. A murit după numeroase bătăi, iar martorii susţin că unul dintre bătăuşi era Marin Pârvulescu.

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz. Este vorba despre Udor Stănică, şeful Miliţiei din Capitală de la acea vreme, Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului. Fiecare a primit 20 de ani de închisoare.

Udor Stănică nu a stat nici măcar o zi după gratii, din motive medicale, iar fostul său subaltern a scăpat după zece ani. Marin Cliţă a ieşit din închisoare după nouă ani, pentru bună purtare.

Gheorghe Ursu a murit într-o cameră de spital a unei temniţe ceauşiste. A fost internat prea târziu, după ce trei zile a fost lăsat să zacă în celulă, în chinuri de neînchipuit. Fusese adus în pătură, pentru că nu se mai putea ţine pe picioare din cauza bătăilor primite în timpul anchetei.