Duminică, 27 octombrie, va avea loc în județul Covasna o nouă manifestare a extremiștilor maghiari care militează pentru autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor din județele Covasna, Harghita și Mureș. ”Marele marș al secuilor” imită o acțiune similară a catalanilor și este sprijinit de mai toate organizațiile politice și civice ale maghiarilor din România, de la UDMR la CNS.

În urmă cu o săptămână, chiar Parlamentul Ungariei a adoptat o poziție oficială prin care sprijină acestă nouă acțiune revizionistă, ostilă Constituției României. FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban, și JOBBIK, partidul anti-Semit și rasist condus de Vona Gabor, au aflat că gândesc la fel în chestiunea autonomiei teritoriale a maghiarilor din așa-zisul ținut secuiesc.

Conform Ziare.com, Comisia de comuniune nationala a Parlamentului ungar a adoptat o pozitie oficiala de sustinere a mitingului pentru autonomia Tinutului Secuiesc, care va avea loc in data de 27 octombrie in judetul Covasna.

“Convingerea noastra este ca obiectivul propus, crearea regiunii autonome Tinutul Secuiesc, este in concordanta cu principiul subsidiaritatii din Europa, invocat in mai multe documente de Consiliul Europei si functional in mai multe tari din Uniunea Europeana“, se arata in comunicatul citat de cotidianul Magyar Hirlap. ”In concordanta cu normele europene, comisia reitereaza pozitia prin care sustine, cu toate mijloacele existente, initiativele comunitatilor nationale maghiare de obtinere a autonomiei in tarile vecine”, mai noteaza semnatarii. ”Jobbik sustine initiativele Consiliului National Secuiesc (CNS) in aceasta directie, iar simpatizantii sai vor fi prezenti la miting”, a completat parlamentarul Jobbik, Szavay Istvan (foto). ”Acest miting este un moment decisiv in procesul de solicitare a autonomiei, iar succesul sau este de o importanta iesita din comun. Facem apel la o prezenta si o comuniune fara precedent”, a subliniat parlamentarul Fidesz Csoti Gyorgy.

Conform CNS, peste 150.000 de maghiari sunt asteptati la “Marele mars al secuilor”, pentru a forma un lant viu de 45 de kilometri in Covasna, pe DN 11, drumul ce leaga 11 localitati pe ruta Brasov-Bacau. Manifestarea este programata pentru 27 octombrie si va fi sprijinita de toate organizatiile politice si civice maghiare, precum si de bisericile istorice maghiare din Transilvania.

La București însă este liniște totală. În ciuda poziției oficiale a Parlamentului Ungariei, nici Crin Antonescu, președintele Senatului, și nici Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, nu au avut o poziție oficială care să exprime poziția Parlamentului României față de amestecul Ungariei în chestiunile internet ale României.

DAN TĂNASĂ