DN 11 va fi blocat parţial din cauza acestui miting. Mii de secui sunt așteptați duminică să mărșăluiască pe străzi. Potrivit informațiilor de până acum, manifestaţia se va desfăşura în Covasna între orele 11 şi 15 în 11 localităţi aflate de-a lungul DN 11. Secuii cer, ca de obicei, autonomie.

Unul dintre organizatorii marșului secuilor este UDMR. Organizator este și Consiliul Național Secuiesc (CNS). Liderul UDMR Kelemen Hunor le-a transmis secuilor un mesaj postat pe site-ul formațiunii. Îl redăm integral.

“27 octombrie este o zi importantă pentru noi toţi. Uniunea Democrată Maghiară din România va participa şi ca organizator la Marele Marş al Secuilor.
Avem nevoie atât de tineri, cât şi de intelectuali, de vârstnici şi de agricultori, deopotrivă. Avem nevoie de întemeierea unui cămin, de dezvoltarea pământului natal, de fiecare om din jurul nostru. Dorim să demonstrăm forţa comunităţii noastre, faptul că avem voinţa necesară de a munci împreună şi de a avea o atitudine unitară pentru ţinutul secuiesc, pentru viitorul ţinutului secuiesc, pentru pământul nostru natal.

Demonstrarea voinţei noastre politice este importantă. Este importantă din perspectiva eficienţei muncii noastre în administraţiile locale şi judeţene, în Parlament şi în activităţile de reprezentare a intereselor noastre.

Atunci când decidem asupra sorţii Ţinutului Secuiesc, de fapt decidem asupra viitorului familiilor şi comunităţii noastre. Noi vrem şi ne dorim să avem o formă de autonomie care să ne permită să decidem singuri în privinţa obiectivelor noastre.

Am afirmat în nenumărate rânduri, repetăm şi azi: în viziunea noastră, autonomia nu înseamnă să luăm ceva de la cineva, ci să acţionăm în interesul cuiva.

Prin năzuinţele noastre de autonomie, prin ţelurile noastre, nu vrem să privăm pe nimeni şi de nimic, nici pe român, nici pe maghiari, nu vrem să luăm nici bunuri, nici proprietăţi, nici decizii, nici drepturi. Cerem însă, ca noi, secuii, maghiarii din Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, să avem puterea de a decide singuri în chestiunile care ne privesc!”

Manifestaţia se va desfăşura între orele 11 şi 15 în 11 localităţi aflate de-a lungul DN 11. Protestatarii intenţionează să formeze un lanţ viu începând din localitatea Chichiş, aflată la intrarea în judeţul Covasna dinspre Braşov, până în localitatea Breţcu, la ieşirea spre judeţul Bacău, pe o lungime de 54 de kilometri, prin urmare vor bloca o bandă de circulaţie.
Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna recomandă şoferilor care circulă pe acest tronson să conducă cu viteză redusă şi cu atenţie sporită. De asemenea, le sugerează să evite pe cât posibil drumul în intervalul menţionat şi să opteze pentru alte rute ocolitoare, respectiv DN 10 Prejmer-Întorsura Buzăului, DN 12 şi DN 13E Sfântu Gheorghe-Covasna, DJ 121 Covasna-Târgu Secuiesc, DJ 114 Târgu Secuiesc-Poian-Lemnia şi DN 11B Târgu Secuiesc-Sânzieni. În perioada desfăşurării protestului, între localităţile Chichiş şi Breţcu este interzisă circulaţia căruţelor şi a altor vehicule cu tracţiune animală.

TV Brasov