Un nou caz ar putea dinamita fotbalul românesc. Totul este legat de cipriotul Christou Paraskievas, fotbalist transferat de la „U“ Cluj la Pandurii, tranzacţie contestată, direct în civil, de fostul administratorul judiciar al formaţiei ardelene

Pe 30 octombrie, la Tribunalul Comercial Cluj se va judeca un nou termen în acest proces. În acest caz intervine o nouă dilemă la care cu greu au răspuns şi cei de la FRF, iar în trecut, Craiova a plătit cu dezafilierea: Cine are întâietate? Legea sportivă sau legea insolvenţei?

Christou Parasckievas este numele fotbalistului care poate peste cap Liga I. Fotbalistul cipriot a ajuns de la „U“ Cluj la Pandurii înaintea returului campionatului trecut, iar în sezonul 2012/2013 nu a jucat niciun meci pentru gorjeni. Imediat după transferul acestuia, Universitatea Cluj, prin administratorul judiciar, a deschis un proces în civil, la Tribunalul Comercial din Cluj, prin care contestă transferul fotbalistului. De aici se naşte, aşa cum ne-a obişnuit fotbalul românesc în ultima vreme, un nou scandal care poate exploda cât de curând. Înainte să meargă la vreo instanţă sportivă, Horia Ţiril ( fostul administrator judiciar de la „U“ Cluj) a căutat dreptatea într-un proces civil, al cărui nou termen va avea loc pe 30 octombrie la TCC. La ultimul termen, judecătorul cazului, Claudiu Gliga, a cerut o „expertiză tehnică“ a fotbalistului! Interesant este că în cererea pe care noul administratorul judiciar, Marieta Anastasescu, a formulat-o pentru extinderea planului de reorganizare de la trei la patru ani, pe 15 septembrie, Paraskievas apare evaluat la la 4.400.000 de lei (vezi facsimil). Atenţie! Este vorba de un fundaş central, 29 ani, aflat la data trecerii sale de la „U“ la Pandurii în ultimele şase luni de contract!

„U“ Cluj riscă dezafilierea!

ProSport a discutat ieri cu mai mulţi avocaţi, unii specializaţi pe partea sportivă, alţii pe cea civilă, iar părerile au fost total diferite. Sportiv, după modelul „U“ Craiova, ardelenii riscă să fie dezafiliaţi pentru că administratorul judiciar a mers într-un proces civil înainte să consume căile sportive, comisiile FRF sau TAS-ul.

Alţii au spus că Ioan Mărginean, fostul preşedinte al clubului, actual administrator special al clubului după ce societatea a intrat în insolvenţă, poate fi bun de plată. Suma poate fi cea pe care a cerut-o în urma „expertizei tehnice“ pe care judecătorul Marius Gliga a solicitat-o. Aici intervine din nou antiteza dintre legea civilă şi cea sportivă. Ce valoare are un fotbalist în vârstă de 29 de ani aflat în ultimele şase luni de contract şi cum se evaluează valoarea lui?

Pandurii nu riscă nimic!

Unii dintre avocaţi au spus că Pandurii pot fi depunctaţi, dar acest lucru este puţin probabil. Dacă judecătorul Claudiu Gliga va da dreptate celor de la „U“ Cluj, adeversarele care au pierdut puncte în faţa gorjenilor la meciurile în care a jucat Paraskievas, inclusiv cele învinse în Europa League, pot ataca dreptul de joc al fotbalistului, al cărui transfer, conform unei eventuale decizii TCC, ar deveni neregulamentar. Aici, cei de la Pandurii au fost inteligenţi, nu au riscat şi nu au înregistrat contractul lui Paraskievas la LPF, iar din acest motiv fundaşul nu a jucat niciun meci în tot returul sezonului trecut. Cum se afla în ultimele şase luni de contract cu „U“ Cluj, în această ediţie de campionat, cipriotul a putut fi folosit fără niciun risc.

Jucătorul a renunţat la litigiul de la FIFA, unde ceruse 38.000€. Am ajutat „U“ Cluj.
Ioan Mărginean, administrator special „U“ Cluj

Paras­chevas a fost cedat cu titlu gratuit, cu o zi înainte de începerea procedurii de insolvenţă şi am considerat decizia fostei conduceri a fi fraudu­loasă şi am cerut anularea ei
Horia Ţiril, fost lichidator judiciar la „U“ Cluj

Nu trebuia să mă adresez instanţelor sportive pentru că nu era un litigiu cu jucătorul sau cu Pandurii
Horia Ţiril, fost lichidator judiciar la „U“ Cluj

Acel contract a fost eliberat în urma unei înţelegeri cu jucătorul, în valoare de 38.000 euro, bani la care el a renunţat. Acel contract nu a fost operat timp de 45 zile. Jucătorul nu a jucat la Pandurii
Ioan Mărginean, administrator special „U“ Cluj

Sursa: Pro Sport