Care credeţi că sunt diferenţele dintre două branduri internaţionale la Cluj-Napoca: Vodafone şi KFC. La parterul clădirii Statusului pe partea de sud e situat magazinul Vodafone, iar clădirea întreagă e renovată, frumos zugrăvită şi cu acoperiş nou de ţiglă. La parterul clădirii Statusului din partea de nord a Pieţei Unirii colţ cu str. Iuliu Maniu se află restaurantul fast-food KFC, iar clădirea e scorojită, cad bucăţi de tencuială şi acoperişul e mâncat de carii şi intemperii. Se pare că KFC se interesează doar de aspectul magazinului său nu şi de clădirea lăsată în paragină în care funcţionează. E păcat că un brand ca şi KFC nu doreşte să funcţioneze într-o clădire renovată ca un semn că-şi respectă clienţii şi pe clujeni.

Palatele Statusului Romano-Catolic din Cluj formează un interesant ansamblu ­arhitectural, în care cele două edificii par că se oglindesc unul în celălalt şi se găsesc în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

În anii 1890 la propunerea lui Gustav Groisz, parohia romano-catolică din Cluj a cumpărat loturile centrale ale pieţii până la strada Iuliu Maniu şi a prelungit astfel strada spre piaţa centrală. Planul prevedea construirea unor imobile reprezentative cu funcţia de case de raport. Proiectele clădirilor au fost elaborate în 1897, de către arhitectul Ignac Alpári, iar executarea lucrărilor a fost efectuată într-un interval de timp foarte scurt, în cursul anului 1898, de către firma Hausmann şi Asociaţii. Acestea se află pe partea de vest a străzii în oglindă: Iuliu Maniu.

NapocaNews