Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a inaugurat, astăzi, la Cluj-Napoca, sediul nou al Facultăţii de ştiinţe şi arte din cadrul universităţii particulare Sapienţia, investiţie de 5 milioane euro, susţinută în proporţie de peste 90% de către guvernul Ungariei.

Cei circa 400 de studenţi vor studia la sediul de pe Calea Turzii, ştiinţa mediului, fotografie, media, cinematografie, relaţii internaţionale, drept şi studii europene.

Semjen Zsolt a declarat că universitatea Sapienţia trebuie să supravieţuiască pentru supravieţuirea comunităţii maghiare.

„Dacă nu avem universităţi şi un sistem educaţional maghiar nu vom avea oameni care să reprezinte interesele comunităţi noastre în faţa comunităţii internaţionale. Universitatea Sapienţia este simbolul supravieţuirii comunităţii maghiare”, a spus vicepremierul.

Oficialul a mai încurajat pe cei prezenţi la eveniment să-şi păstreze identitatea maghiară în care s-au născut, menţionând de asemenea că limba maghiară este mai frumoasă decât cele germanice, latine sau slave… o limbă „de geniu”.

Rectorul Universităţii Sapienţia, David Laszlo a menţionat că instituţia pe care o conduce are dreptul la autonomie şi la susţinere de la bugetul României, pe care din păcate nu o primeşte. „Este necesar să creem spaţii unde tinerii studenţi şi profesorii să se simtă acasă”, a adăugat rectorul.

Decanul Tonk Marton a comparat Universitatea Sapienţia cu o fundaţie solidă, „pe care se poate construi o ţară întreagă”.

Manifestarea s-a încheiat prin intonarea imnului Ungariei.

Gergely Balasz, Laszlo Tokes, viceprimarul Anna Horvath, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan s-au numărat printre participanţi.

Universitatea maghiară Sapienţia a fost înfiinţată în anul 2001 şi are sedii la Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc. Potrivit agenţiei Mediafax, toate locurile universităţii sunt bugetate, neexistând locuri la taxă.