Singurul care a instigal la violenţă în cele 6 săptămâni de proteste împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană a fost permierul Victor Ponta, care a catalogat manifestanţii drept nişte extremişti, împotriva cărora jandarmeria trebuie să acţioneze în forţă.

După semnalul şefului Guvernului, jandarmeria clujeană şi-a încordat astăzi muşchii, echipându-se cu scuturi şi căşti în faţa Prefecturii Cluj, fiind la un pas să izbucnească o confruntare sângeroasă cu protestatarii.

Acţiunea a început paşnic, cu discursuri, la fel ca în fiecare duminică, de la ora 17:00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Circa 1500 de persoane au cerut demisia lui Victor Ponta şi a miniştrilor Daniel Barbu, Dan Şova şi a Rovanei Plumb, precum şi introducerea patrimoniului de la Roşia Montană în circuitul UNESCO, dezvoltarea infrastructirii rutiere de acolo şi încurajarea turismului şi agriculturii locale.

Cornel Vâlcu a salutat şi acţiunea organizată ieri, la Câmpeni, catalogată de premierul Ponta drept una extremistă deşi a cuprins cântece patriotice, slujbe religioase şi concursuri de frumuseţe între văcuţele protestatare.

Manifestanţii din Piaţa Unirii au cerut Poliţiei identificarea de urgenţă a celor care agresează ecologişti la Roşia Montană, la fel cum a cerut şi primul-ministru identificarea de urgenţă a celor care au spart luneta maşinii ministurlui Culturii, în Capitală.

Marşul clujenilor s-a întins de această dată până la Gară şi retur pe la Prefectură, unde muzicienii talentaţi au cântat muzică din instrumentele reci ca ghiaţa, încălzind sufletele şi trupurile parotestatarilor.

În acest răstimp, jandarmii se echipau pentru o intervenţie în forţă – Ce e prea mult, e prea mult. Zeci de autobuze au fost blocate, iar în faţa Prefecturii mai erau doar vreo 200 de oameni. Aceştia din urmă s-au poziţionat cu spatele la forţele de ordine, scandând: „Fără violenţă”.

Totuşi, li s-a spus să se pregătească de o mamă de bătaie dacă nu eliberează Bulevardul 21 decembrie. În cele din urmă, manifestanţii au eliberat strada, în urma discuţiilor purtate cu un negociator.

„Să vă fie ruşine, aţi fost la un pas să bateţi bătrâni, profesori universitari, femei, studenţi şi copii la ordinele lui Ponta”, li s-a strigat jandarmilor.