Aproximativ 500 de clujeni au luat parte, în această dimineață, la celebrarea Zilei Armatei Române, eveniment desfăşurat ăn faţa monumentului Glorie ostaşului român.

ÎPS Mitropolit Andrei a săvârşit slujba de pomenire a sufletelor celor care s-au jertfit pentru reîntregirea României.

„În fiecare an, la 25 octombrie, sărbătorim Armata Națională, elogiind astfel faptele celor care de-a lungul timpului și-au servit patria cu onoare și credință sub drapelul tricolor. 25 octombrie 1944 este una din sărbătorile naționale cu cea mai puternică semnificație, este ziua în care țara a devenit liberă. În urmă cu 69 de ani, ostașii români au eliberat orașele Carei și Satu Mare, armatele hortysto-hitleriste au fost izgonite. Erau înlăturate consecințele odiosului Dictat de la Viena prin care partea de NV a Ardealului, leagăn al românismului fusese smulsă din sânul țării. Ostașii Armatei a IV-a române, alături de ceilalți camarazi prezenți pe front au dat măsura valorii lor, a patriotismului și jertfei însuflețiți de cele mai nobile idealuri pentru dezrobirea Ardealului. Au plătit atunci tribut de sânge al eliberării peste 60.000 de ostași români, morți, răniți și dispăruți. Astăzi este momentul unei rememorări a tuturor celor care s-au jertift pentru partie. Armata este una dintre cele mai apreciate instituții ale statului, militarii români fiind cei mai buni ambasadori ai statului român”, a precizat în discursul său prefectul Gheorghe Vușcan.

Printre cei prezenți la eveniment s-au aflat şi primarul Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu şi viceprimarul Gheorghe Șurubaru.

NapocaNews