Singurii care fac politică la protestele pro Roşia Montană din Cluj sunt anarhiştii care arborează steagurile negre şi roşii – este simplu: toţi cei care luptă împotriva cianurilor şi pentru conservarea naturii şi patrimonului de la Roşia sau împotriva exploatării prin fracturare a gazelor de şist, au cu ei pancarte şi bannere ecologiste, celebra frunză roşie şi verde, mesaje împotriva tuturor partidelor. Restul e politică anarhistă.

Deşi protestele de la Cluj pentru Roşia Montană au fost mereu paşnice, fără ca jandarmeria sau poliţia să intervină brutal, la fel ca la Bucureşti sau Braşov, liniştea este pe cale să fie bruiată de anarhiştii care s-au autolegitimat lideri ai protestelor.

Ei planifică în fiecare marţi traseul următorului protest, şi doar fiindcă au portavoce, spun oamenilor care vor să apere Roşia Montană, duminică de duminică, pe unde să pornească în marş.

Au forţat la ultimul protest un incident cu jandarmeria, tocmai pentru a deturna protestele paşnice în direcţia în care au dorit. Băiatul care a fost agresat „pe nedrept” de jandarmi nici până astăzi nu a depus plângere împotriva „agresorilor”, din informaţiile noastre, deşi a obţinut deja un certificat medico-legal în această direcţie. Scopul era oricum atins: următoarele proteste se îndreaptă împotriva jandarmeriei şi a poliţiei… Roşia Montană devine subiect secundar de protest. Exact ce doreşte politica anarhistă, transformarea unui oraş paşnic şi multicultural, într-unul care atacă instituţiile care menţin ordinea publică.

Au obişnuit cetăţenii să scandeze împotriva presei, indiferent dacă este sau nu cumpărată de Gold Corporation, pentru ca atenţia lor să fie deturnată către reţelele de socializare şi bloguri unde ideologia anarhistă e ataşată la orice postare despre acest subiect, au transformat încet mitingurile spontane în mitinguri planificate, folosindu-se de reţelele de socializare, apoi au început să arboreze tot mai multe steaguri negre şi roşii, pentru ca lumea să se obişnuiască cu ele, iar acum „direcţionează” protestatarii împotriva poliţiei şi jandarmeriei. Ce credeţi că va urma?

Protestatarii sinceri trebuie să se gândească serios dacă merită să mai tolereze politica în mijlocul luptei de stradă, chiar şi politca anarhistă. Cei care au protestat în iarnă împotriva Guvernului Boc, plătiţi de USL, acum stau în fotolii călduţe la regiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean Cluj. Cu anarhiştii ce credeţi că se va întâmpla când statul român va fi slăbit de orice element al ordinii, chiar şi de prezenţa lui Dumnezeu, pe care anarhiştii îl resping?