Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) lanseaza azi lista ”Vanzatorilor de gogosi din Educatie”, o lista cu oamenii politici care si-au asumat alocarea a 6% din PIB pentru educatie sau care au avut responsabilitatea directa de a implementa acesta asumare si care nu s-au tinut de cuvant.

Aceasta lista face parte din Campania ”6% pentru educatie” initiata de ANOSR la inceputul acestei toamne in urma deciziei liderilor organizatiilor studentesti membre ale ANOSR din toata tara. Ca urmare a lipsei unor asumari clare de alocare a 6% din PIB pentru educatie din partea guvernantilor, miercuri, 13 noiembrie, studentii vor organiza proteste in 11 centre universitare din tara – Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Galati, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea si Alba Iulia. Studentii cer Guvernului Romaniei sa respecte Legea Educatiei Nationale si sa aloce 6% din PIB pentru educatie, sa creasca finantarea de baza a universitatilor pana la valoarea ei din 2008, sa creasca subventia camine-cantine cu 30%, sa creasca fondul de burse cu destinatie clara catre bursele sociale si sa existe investitii reale in centrele de consiliere si orientare in cariera si o metodologie clara care sa defineasca normele de functionare a acestora.

Legea Educatiei Nationale adoptata in ianuarie 2011 prevede la articolul 8 ca pentru educatie se aloca anual 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Prin urmare, lista ”Vanzatorilor de gogosi” debuteaza cu cei mai in masura sa implementeze legile statului si sa decida asupra viziunii statului vizavi de legea bugetului: Victor Ponta – Prim-ministru din 2012 pana in prezent, Emil Boc – Prim-ministru in perioada 2009 – februarie 2012. Nu ii putem omite din cei care deschid lista ”vanzatorilor de gogosi” pe Crin Antonescu – presedinte PNL si Daniel Constantin – presedinte PC, care desi nu au functii cu responsabilitate directa in implementarea acestui articol de lege, sunt in prezent copresedinti ai Coalitiei de guvernare. Urmatorii pe lista sunt ministrii Educatiei de la adoptarea legii pana in prezent, care ar fi trebuit sa aiba un rol decisiv in vederea respectarii acestei prevederi din Legea Educatiei: Remus Pricopie – din decembrie 2012 pana in prezent, Mihnea Costoiu – ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica din decembrie 2012 pana in prezent, Ecaterina Andronescu – in perioada iulie – decembrie 2012, Daniel Funeriu – din decembrie 2009 pana in februarie 2012.

Lista continua cu semnatarii Pactului National pentru Educatie din 2008, document semnat de toate partidele politice parlamentare si presedintele Romaniei ca un consens politic pentru implementarea unei reforme coerente in sistemul de educatie din Romania, care sa nu mai depinda de partidele de la guvernare. Acest document prevede printre cele 8 obiective agreate ca prioritati pentru sistemul de educatie alocarea a 6% din PIB pentru educatie si 1% din PIB pentru cercetare. Prin urmare, garda ”vanzatorilor de gogosi” este intregita de: Traian Basescu – Presedintele Romaniei din 2004 pana in prezent, Mircea Geoana – presedinte PSD in perioada 2005-2010, Emil Boc – presedinte PD, respectiv PDL in perioada 2005-2012, Calin Popescu Tariceanu – presedinte PNL in perioada 2004-2009, Corneliu Vadim Tudor – presedinte PRM in perioada 1991-2013, Bela Marko – presedinte UDMR in perioada 1993-2011 si Daniela Popa – presedinte PC in perioada 2008-2009.

”De-a lungul timpului politicienii au facut numeroase asumari cu privire la cresterea finantarii educatiei si alocarea a 6% din PIB pentru invatamant. Din pacate insa, aceste asumari nu au fost decat promisiuni desarte care au fost uitate imediat in momentul in care a trebuit efectiv sa se ia o decizie cu privire la finantarea educatiei. Practic politicienii au ”vandut gogosi” poporului cu privire la tratarea educatiei ca prioritate nationala – unele mai dulci, altele mai putin dulci, unele izbitor colorate, altele mai sumbre, dar in final toate cu gust de rahat. Studentii s-au saturat sa inghita ”gogosile” politicienilor si pe data de 13 noiembrie vor iesi in strada pentru a cere respectarea Legii Educatiei Nationale si alocarea a 6% din PIB” – Mihai Dragos, presedinte ANOSR.

NapocaNews