Ziua internationala a studentului este marcata si in acest an de o subfinantare puternica a educatiei. Romania aloca din nou un PIB record (de mic) educatiei si nu isi asuma masuri de natura sa imbunatateasca semnificativ calitatea sistemului de educatie si posibilitatea tinerilor din familii cu venituri mici de a urma o facultate. Reprezentantii studentilor se pregatesc de noi proteste daca executivul nu gaseste solutii pentru rezolvarea problemelor semnalate.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a organizat miercuri proteste care au adus in strada peste 10.000 de studenti, la nivel national, acesta fiind cel mai mare protest studentesc din ultimii 10 ani. Ca urmare a actiunilor ANOSR, guvernul a anuntat joi o crestere cu 10% a subventiei camine – cantine, rezolvand partial una din revendicarile studentilor. Guvernul a anuntat si cresterea salariilor profesorilor debutanti cu 10% si va plati de asemenea in 2014 sumele datorate de universitati profesorilor, ca urmare a pierderii in instanta a proceselor survenite in urma taierilor salariale din 2010, evitand situatia in care aceste sume ar fi trebuit platite de universitati din alte venituri, inclusiv cresteri ale taxelor platite de studenti. Bugetul alocat educatiei creste cu 9.5% insa ramane ca procent din PIB la coada clasamentului european, cu doar 3.29% si mult sub solicitarea studentilor, elevilor, sindicatelor, parintilor si rectorilor, de 6% din PIB.

Solicitarea legata de respectarea legii in cazul burselor sociale, care ar trebui sa acopere cel putin costurile de cazare si masa, nu a primit pana in acest moment un raspuns. Nu sunt finalizate nici discutiile legate de centrele de consiliere si orientare in cariera. Mai mult, reprezentantii studentilor nu au primit niciun semnal legat de perspectivele pentru urmatorii ani in ceea ce priveste finantarea educatiei si procentul din PIB alocat, cu exceptia angajamentului ca acestea vor continua sa creasca.

Reprezentantii Guvernului au declarat ca vor purta inca o serie de discutii cu reprezentantii studentilor in zilele urmatoare. Daca nu se gasesc solutii pentru solicitarile lor, studentii vor declansa noi actiuni de protest.

„Masurile anuntate nu rezolva problemele importante ale sistemului de invatamant, iar noi pentru asta am iesit in strada. Ni se spune ca se colecteaza prea putini bani la buget si de aceea nu se poate aloca 6% din PIB pentru educatie, ca si cum ar fi treaba noastra sa fugim dupa evazionisti si nu a Ministerului de Finante. Probabil ca unii se asteapta sa ne si simtim vinovati ca am avut nerusinarea de a cere respectarea legii si a asumarilor facute de partidelele politice din Romania… Nu putem sa acceptam astfel de scuze pentru subfinantarea sanselor Romaniei la un viitor mai bun. Daca nu primim raspunsuri mai convingatoare la revendicarile noastre in urmatoarele zile, vom relua protestele. Anul viitor, Ziua Internationala a Studentului trebuie sa ne gaseasca intr-un sistem de invatamant mai bun, iar noi nu ne vom opri pana cand vom avea garantia ca acest lucru se va intampla!” – Mihai Dragos, presedinte ANOSR

NapocaNews