Psihologul sportiv Cristina Rădulescu a realizat portretele psihologice ale celor doi candidaţi la şefia Ligii.Războiul dintre Dragomir şi Iorgulescu se duce şi în plan psihologic. Cine e mai puternic? Cine are nervii mai tari? Cine îi poate domina pe patronii de club? La ultima întrebare, răspunsul pare a fi unul singur: Dumitru Dragomir. Pentru că treaba asta e probată de-a lungul anilor. Foarte puţini patroni au avut curajul să îl conteste pe Mitică. Au îndrăznit asta Copos, Şiman, Pinalti, cu oscilaţii Gigi Becali, dar toţi s-au recunoscut înfrânţi până la urmă. Ceilalţi au preferat un „concubinaj” reciproc avantajos.

ProSport i-a cerut unui psiholog sportiv, Cristina Rădulescu, să realizeze portretul psihologic al celor doi candidaţi care se vor înfrunta azi la alegerile pentru şefia Ligii Profesioniste de Fotbal. Cristina are 28 de ani, a colaborat doi ani cu clubul CSM Bucureşti, deţine un Masterat pentru Psihologia Sportului de Performanţă şi are un site, www.terrapi.ro, unde scrie materiale de specialitate.

Mitică e duplicitar, dar şi dinamic şi creativ

Dumitru Dragomir nu se poate stăpâni atunci când e călcat pe coadă şi declanşează imediat tirul jignirilor. În gura lui au intrat de-a lungul timpului Gigi Becali, Victor Piţurcă, Laurenţiu Reghecampf şi soţia acestuia, dar şi jurnalişti sau fani ai naţionalei sau ai cluburilor din România. Psihologul Cristina Rădulescu explică: „Dumitru Dragomir are un temperament coleric. Domină şi îşi impune autoritatea, diminuând încrederea în sine a interlocutorului prin ofense la adresa acestuia. Exprimarea sa neglijentă, provenită adesea din impulsivitate, jigneşte de multe ori, dar, totodată, are şi capacităţi excelente de comunicare şi elocvenţă. Usurinţa în exprimare, abilităţile negustoreşti, de mediere, şi agilitatea mentală îi permit să abordeze cu succes diverse domenii”.

Impulsiv şi imprevizibil

Dragomir este şi un şantajist desăvârşit. Îi are la mână pe aproape toţi preşedinţii şi patronii de cluburi, despre care ştie amănunte compromiţătoare. Iată cum explică psihologul: „Posedă capacitatea de a învaţa cu uşurinţă noi informaţii atât despre adversarii săi, pe care le depozitează pentru a le folosi la momentul potivit, deoarece este vindicativ. Lejeritatea de a se informa provine atât din curiozitatea înnăscută, care nu-i altceva decat apetitul inteligenţei sale, cât şi din sfera largă de interese pe care le deţine”. De asemenea, „Dragomir apare adesea pentru ceilalţi ca o persoană arogantă şi ostilă, cu tendinţe antisociale, deoarece este impulsiv, imprevizibil şi reacţionează cu promptitudine în situaţiile în care se consideră atacat sau nedreptăţit”.

Îi place să deţină controlul

Este binecunoscut caracterul cameleonic al lui Dragomir, care una discută azi, alta spune mâine, pentru a se schimba total poimâîne: „Poate prezenta în diferite situaţii un caracter duplicitar, prin complexitatea trăirilor pe care le are, dar şi datorită faptului că este adesea indecis, aflându-se în căutarea celei mai eficiente variante. Îi place să domine celelalte persoane, să îşi etaleze cunoştinţele şi să deţină controlul. Deţine şi utilizează cu plăcere arta manipulării”.

Găseşte mereu soluţii, nu întotdeauna ortodoxe!

Cristina Rădulescu a descoperit şi calităţile lui Dumitru Dragomir: „Este o persoană maleabilă, îi plac schimbările şi chiar agreează lucrurile şi situaţiile inedite. Fiind un foarte bun strateg, nu intră în panică foarte uşor. Îl caracterizează optimismul, dinamismul şi creativitatea de a găsi mereu soluţii ingenioase şi mijloace, poate nu întotdeauna ortodoxe, pentru a valorifica cunoştinţele şi circumstanţele în care se află, indiferent de obstacolele cu care se confruntă, pentru a obtine ceea ce îşi doreşte.

Dragomir poate părea lipsit de scrupule şi versatil, datorită faptului că nu îi place să piardă
Cristina Rădulescu, psiholog sportiv

Gino e echilibrat şi practic, dar se poate dezlănţui repede

Psihologul spune că Gino Iorgulescu „are o personalitate foarte echilibrată, un puternic simţ al datoriei şi că este un om prudent, raţional şi inteligent, cu o memorie excelentă”, calităţi care l-au ajutat probabil să dobândească marele succes din afaceri.

Om de cuvânt, impune respect

Apropiaţii spun despre Gino că este un om de cuvânt, că impune respect, dar şi că poate deveni duşman din prieten dacă este călcat pe coadă şi dacă oamenii din jur nu se conformează dorinţelor şi regulilor sale. Iar psihologul confirmă cele de mai sus: „Ca şi prieten şi partener, este generos, stabil, fiind un om loial celor care îi sunt aproape, dar şi un duşman neînduplecat. Apreciază dreptatea şi corectitudinea, care au o semnificaţie importantă pentru el şi oferă critică constructivă celor apropiaţi, pentru a-i ajuta să se dezvolte. Impune respect prin atitudinea blândă şi practică pe care o adoptă şi este apreciat de către persoanele cu care intră în contact pentru că nu îşi încalcă promisiunile”.

Ştie să se bucure la maximum de plăcerile vieţii

Despre Gino se vorbeşte că şi-a înecat de multe ori amarul în băutură, în adevărate maratoane la care participa în localurile favorite. A fost un petrecăreţ pe vremea când juca fotbal, pe timpul comunismului, avea gaşca lui, alături de Nicu Ceauşescu, Mădălin Voicu şi Serghei Niculescu-Mizil, beizadelele vremii, iar petrecerile ţineau mai multe zile la rând. Iar obiceiul a fost păstrat şi după ce Iorgulescu a devenit preşedinte de club, continuând până în zilele noastre. Concluzia psihologului: „În activitatea sa, este serios şi poate face diferenţa clară dintre obligaţiile asumate şi divertisment. Nu se poate spune că este un hedonist, dar ştie să se bucure la maximum de plăcerile vieţii”.

Îşi calculează paşii cu atenţie

Iorgulescu este recunoscut ca un tip încăpăţânat, ambiţios, care inovează, aşa cum s-a întâmplat pe vremea în care o conducea pe FC Naţional. El a introdus moda antrenorilor italieni, a brevetat metoda trecerii clubului pe o altă firmă, pentru a scăpa de datorii, care rămâneau pe vechea societate.
Psihologul sportiv Cristina Rădulescu spune că „Iorgulescu este un om metodic, care calculează cu atenţie paşii pe care trebuie să îi parcurgă pentru îndeplinirea obiectivelor. Este motivat şi aspiră la îmbunătăţirea situaţiei materiale prin eforturile consecvente pe care le depune în activitatea pe care o desfăşoară. Uneori poate părea inflexibil şi de neclintit în prejudecăţile lui”.

Iorgulescu se dezlănţuie atunci când îi sunt testate limitele
Cristina Rădulescu, psiholog sportiv

Sursa: Pro Sport